İstanbul’da Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü 4. sınıf öğrencisi Metin.

08:30 – Cep telefonunun melodisiyle uyanır. Telefonu eline alır, 2 tane mesaj vardır. Biri “finale beraber çalışalım” diyen arkadaşı. Diğeri “Vodafone”. Gençlik bir kere yaşanır! Pazartesi 200 SMS sadece 1,50 TL.

08:50 – Buzdolabından “Nutella” çıkarır, demlikte kendisinden önce kalkmış olan ev arkadaşının hazırladığı 5 adet “Lipton” poşet çayın etiketleri sallanmaktadır. Yeniden ısınmış olsa da farketmez kardeşimiz için. Ekmeği de alır, masaya oturur. Kumandaya basar.

08:55 – “Garanti Emeklilik” ve “Adopen” reklamları eşliğinde NTVSpor izler. “Spor Toto” Süper Lig bitmiş, maçın sonucundan çok daha kaliteli birey ve sporcu yetiştirmeyi amaçlayan “Coca Cola” U-16 liginin finalleri oynanmaktadır. Akşama “uludağ limonata” sponsorluğunda 90 Dakika sezon sonu izlenebilecektir tanıtımlara göre.

09:00 – Metin kahvaltısını bitirmeden önce cep telefonundan Twitter’i açar. “Yazı karakteri tasarımı notları olan var mı?” yazar, hemen sonra “Kitapyurdu”ndan tweet gelir. pardon bir retweet; “En hızlı teslimat..” Bir siyasetçi günlük faaliyetlerini anlatan bir tweet atar; Hayaldi, gerçek oldu!” Bir de facebook’u açmak lazım. “Altın Çilek” paylaşımı, “gitti gidiyor” viral videosu. Profil resmini değiştiren 4 kişi. Hmm, şuna bir like atalım, başarılı olmuş…

09:15 – Metin giyinmiş, Dikilitaş’taki evinden çıkmıştır. Yolun karşısında billboardlar bu sabah değişmiş; “Media Markt” delikanlı sözü vermekteyken “Zaman Gazetesi” yüksek tiraj için teşekkür etmektedir. Bir seçim arabası geçer yanından, “İstanbul rahat bir nefes alacak”. “Mopaş” market özel sarı kağıtlara ispirtolu kalemle ama güzel bir el yazısıyla “Reis Pirinçleri”ndeki indirimden bahsetmektedir.

09:25 – Sınava çalışmak için zamana ihtiyacı vardır Metin’in ve otobüse biner Barbaros’tan aşağı. Yanındaki çocuk “Iphone 3G”‘sinden müzik dinlemektedir. Otobüste şoförün tam arkasındaki levhada “Şehir Tiyatroları” ilanı, tavana asılı el tutacaklarda “Vatan Bilgisayar” logosu yer almaktadır. Yanından “Shell Helix” ilanlı bir dolmuş geçer.

09:30 – Beşiktaş’a varır Metin, dolmuştan iner; meydanda kendisini 3 boyutlu dev “Knorr” çorba malzemeleri karşılar. Okulun girişinde “Nescafe” adamlar vardır, ücretsiz 3’ü bir arada dağıtmaktadırlar. Tam da ihtiyacı olan şey.

Ortalama bir sabah, 1 saat içerisinde Metin 25 kadar marka ile karşılaştı. Bütün günü varın siz düşünün. Peki siz mesela bir ajansın planlama ekibi olsanız; Metin’in karşısına nerede, ne zaman çıkmak isterdiniz?? Ne kadar şansınız var?

Kalabalık bir kokteyl ortamındasınız, herkes bağıra bağıra konuşuyor. Derdinizi anlatmanız gereken kişi ortada kalmış, şaşkın şaşkın etrafına bakınıyor. Etrafında ona elini uzatanlar, sürekli laf atanlar, bir kenardan düzenli aralıklarla benim adım …., benim adım …. diye bağıranlar var. Kimileri rengarenk giyinmiş, kimileri son derece kibar görünmeye çalışıyor. Şansınızı artırmak için neler yapardınız?

Bence anahtar kelime içtenlik. Tıpkı gerçek insan ilişkilerinde olduğu gibi. Doğru düzgün birisi, zamanla farkedilir, kendisine şans bulur, er ya da geç.

Metin’e sınavında başarılar diliyoruz. Metin, tüm sabah gördüğü bütün yazılardaki, logolardaki tipografiye baktı, fontları düşündü. En sevdiği fontu (Futura) kullanan bir marka bir adım öne geçti.  🙂

İyi bir hafta diliyorum.