Google hayatıma girdiğinden beri hiçbirşeyi düzgün yazıp search edemez oldum. Nasıl olsa düzeltir diye üşendim itiraf ediyorum. Leb demeden leblebiyi anlayan arama motoru…. Goooqle…. üstüne alınma sana demedim google (!)

WHAT DID YOU MEAN ?

Gel gelelim domain adreslerine… gittigdiyor, boiler.org, comtaks gibi defalarca yazım yanlışı yüzünden nereye geldim ben afallamasını yaşadığım olmuştur. Hatta bu sebeptendir ki rusça ve ispanyolca dillerine karşı aşinalığım vardır. İçimden çoğu kez ah keşke demişimdir şuna da bir el atan çıksa da iki saat koca domain adresini yeniden url adres çubuğuna yeniden yazmasam.

Henüz bir numara yok. Bunu çözen olmadı. Ama zeki bir proje yöneticisi bu içgörüyü anlamış olacak ki benim gibilere ” Düzgün yaz şunu ya da git gözlük kullan “mesajıyla bir gözlük markasının reklamını yaptı. Hemde o yanlış yazılan domain adreslerine denk gelecek sayfalara reklamları yerleştirerek…

Hikaye şu şekilde gelişiyor: Bir gün ” Opticana Eyewear ” isimli gözlük markası yetkilileri McCann Erickson’un  İsrail’deki ajansına gidip, bizim 500 dolarımız var yaratıcı, yeni, satışa dönüşecek birşeyler istiyoruz diyorlar. ( bizde o parayla adamı kapıdan içeri almazlar… ) İlginç olan şu ki McCann bunu kendi reklamını yapmak için bir fırsat olarak değerlendiriyor:

  1. Bütçeyi efektif kullanma
  2. Yararıcılık
  3. Satışları arttırma

konu başlıklarına parmak basmak için kolları sıvıyorlar.

Ajans ilk önce İsrail’de en çok girilen, trafiği en yüksek üç siteyi belirliyor ve bu siteye girmek isteyen ziyaretçilerin en çok hangi yazım yanlışını yaptıklarını tesbit ediyor. İsrail url adreslerinin co.il ile bittiğini göz önüne alırsak Mc Cann’in aşağıdaki domain adreslerini satın aldığını görüyoruz:

  • Msn.co.il yerine Nsn.co.il
  • Nanaten.co.il yerine Mamaten.co.il
  • Ynet.co.il yerine Yneu.co.il

Yukarıdaki domain adresleri satın alındıktan sonra yazım yanlışına denk gelen domain adresini adres çubuğuna yazan ziyaretçi aşağıda örneği bulunan bir görselle karşılanıyor:

* Türkçe Meali: www.Mama10.co.il mi, Nana10.co.il mi demek istediniz? Gözlerinizi bir kontrol ettirin isterseniz! Opticana Gözlükleri sizi ücretsiz check-up’a davet ediyor…

Projenin en güzel yanlarından bir tanesi de ziyaretçiye verilen kupon ile ziyaretçiyi dükkana çekmek sanırım 🙂