6 aydır Türkiye’de bulunan internet kullanıcılarına yönelik detaylı infografikler, raporlar sunan IAB-Türkiye, bu süre zarfında internet kullanıcılarının alışkanlıklarında meydana gelen değişimleri de çok güzel bir şekilde inceleme imkanı elde etmiş. Her zaman olduğu gibi bu değerli verileri de takipçileri ile paylaşmaktan geri durmamışlar.

Ocak 2011 – Haziran 2011 tarihleri arasında internet kullanıcılarının alışkanlıklarında meydana gelen değişimleri paylaşan IAB-Türkiye, yine girişimciler ve reklam verenler için çok değerli sonuçlar ortaya çıkardı.

Bu araştırma 12 yaşın üstünde bulunan aktif internet kullanıcılarının %84’ünü kapsamaktadır. Bunu göz önünde alarak bu değerli sonuçları madde madde sizlerle paylaşıyorum:

1- Ocak 2011’de online alışveriş yapan internet kullanıcı sayısı 875.297 iken bu rakam Haziran 2011’de %6 artarak 2.5 milyon kişiye ulaştı. Bu artışta grup alışveriş siteleri ve kapalı alışveriş sitelerinin etkisinin çok fazla olduğunu da belirtmek lazım. Artık online alışverişte “korkulan” dönemden çıkıp “rahat” döneme geçmiş olduğumuzu düşünüyorum.

2- Ocak 2011’de cep telefonundan internete giren kullanıcı sayısı 6.5 milyon iken bu rakam Haziran 2011’de %2 artarak 8.2 milyona ulaştı. Mobil internetin, mobil yaşamın giderek artan öneminin her geçen gün daha da arttığı bu dönemde bu rakamların hızla artacağını düşünüyorum. İnternet, artık bilgisayarlarda kullanılan bir şey olmaktan çıktı, artık internet demek mobil hayat demek…

3- Ocak 2011’de üniversite ve daha üstü eğitim seviyesinde bulunan internet kullanıcı sayısı 1.1 milyon kişi iken bu rakam Haziran 2011’de %9 artarak 3.5 milyona ulaştı. Bu olayın üniversiteden mezun olan kişi sayısından veya eğitim seviyesinin yükseldiğinden olmadığını belirtmek lazım. Bu büyük artışın tek nedeni internet kullanımında yaş ortalamasının artması, akademisyenlerin, üniversite mezunu büyüklerimizin artık internetten daha fazla yararlanmasıdır. İnternet artık her kesimde kullanılıyor, bu da bunun net bir örneği diye düşünüyorum.

4- Ocak 2011’de alışverişten sorumlu yani 25 yaş üstü kitle sayısı 6.6 milyon kişi iken bu rakam %8 artarak 10.2 milyon kişiye ulaştı. Bu artış, yine internet kullanan kitlenin yaş ortalamasının yükseldiğinin göstergesi diye düşünüyorum.

İleriye yönelik tahminler yapmak artık çok zor. İnternet kullanımı hızla artarken ivmenin de artıyor olması bu rakamların hızla değişeceğini ve bu değişimin tahmin ettiğimizden kısa sürede gerçekleşeceğinin göstergesi. Bakalım zaman bize neler gösterecek.