Amerikalılar 2008’den beri süren zorlu resesyon günlerinde kitap harcamalarında kısıntı yapmadılar. Hatta yayıncıların yüzünü güldürdüler bile diyebiliriz. İşte BookStats isimli kitap sektörü ile ilgili dönemsel istatistiksel bilgilerin yer aldığı raporda yer alan veriler. Bu yazımız rakamlardan hoşlananlara…

Geçtiğimiz hafta onca berbat ekonomi haberi arasından sıyrılan bir rapor Amerika’daki 2000’e yakın yayıncının yıllık satış ve gelirleri ile ilgili bilgiler içermekteydi ve belki de tek “pozitif” haber olarak yerini aldı. Özetle diğer birçok sektörün aksine yayıncılık küçülmedi, aksine büyüdü. E-Kitap konusuna gelince yaşanan büyümeyi ise patlama olarak adlandırabiliriz; % 1274. Üstelik bu oran 2011 rakamlarını içermiyor bile.
Rapordan bazı diğer rakamlar ise şu şekilde;

E-Kitap;
– 2008-2010 arasında e-kitap gelirleri toplamı; 878 milyon $. Adet bazında satışı yapılan e-kitap adedi; 114 milyon… 2 yılda oransal artış adet bazında % 1039.

Online satış;
– 2008-2010 sürecinde birçok okur internetten kitap almaya yöneldi. E-kitap satışlarının da katlanarak büyümesiyle internet üzerinden satış yayıncılar için önemli bir kanal haline geldi. 2010’da 276 milyon $’a ulaşan rakam süreç boyunca % 68,6’lık bir artış anlamına geliyor.

Ayrıca çocuk kitapları da % 7,1 oranında artarak tüm satışların içinde % 12,1’lik bir orana sahip oldu. Araştırmadaki en dikkat çekici sonuç yüksek öğrenim kitaplarının 4,55 milyon $’la cirodaki payını yaklaşık % 23 oranında artırmış olması.

Aslında burada sadece Amerikalıların kitaba ilgisi değil yayıncıların başarısı da önemli bir etken olarak değerlendirilebilir. Darısı bizim yayıncılarımızın ve biz Türk okurlarının başına…

Not: Bookstats, Amerikan Yayıncılar Birliği ve Yayın Endüstrisi Çalışma Grubu’nun ortak katılımıyla oluşturulmuş bir istatistiksel anket çalışması.