2009 Senesinde Webrazzi’de yayınlanmak üzere bir yazı yazmıştım. Konu Aviary ve dijital sanatlardı. Melek yatırımdan sonra ürün geliştirmeye başlayan şirket Amazon’un sahibi Jeff Bezos‘tan ilk round’da 7M$ yatırım almış. Bezos yatırımından sonra şirket stratejisi bulut bilişim teknolojileri temel alınarak yeniden düzenlenmiş, medya düzenleme ve sosyal etkileşim birleştirilmiş. Önceden geliştirdiği uygulamalardaki bazı özellikleri kullanıcılarına satmaya dayalı bir gelir modeli olan şirket bu hamlesiyle yepyeni gelir kapıları da elde edebilir. Dijital medya düzenleyebileceğiniz pek çok uygulaması bulunan Aviary mevcut teknolojisini bir SDK’da toplayarak başta mobil olmak üzere dış uygulamaların kullanımına açmış.

Her uygulamasını farklı kuş isimleriyle markalayan şirket bu yeni hamlesinde mobil ve desktop geliştiricilerine Gelişmiş Görsel Düzenleme, Ses Düzenleme, Müzik Düzenleme ve Vektör Düzenleme gibi işlevleri olan ürünlerini sunmayı planlıyor.

Şirket bu hamleyle Aviary ürünlerini bir API üzerinden başka web siteleri üzerinde, yukarıda saydığım işlevleri daha geniş kitlelere kullandırmayı planlıyor. Örneğin; kendi projenizde kullanıcılarınızın Avatar’larını çeşitli efektlerle düzenlemelerine izin vermek eğlenceli olabilirdi. Kısa kısa bu servisleri açıklamak istiyorum;

Mobile API

Mobile API şirketin kendi teknolojilerini mobil cihazlara taşımak için geliştirdiği strateji. Üstelik bunu kendine ait olmayan uygulamalar üzerinde onlara teknoloji sağlayarak yapmak istiyor. Aviary’nin geliştirdiği teknoloji şimdilik iPhone, iPad, ve Android üzerinde geliştirilen uygulamalar için kullanılabiliyor.

Şirketin bu alandaki referanslarını bir alanda toplaması da oldukça anlamlı, geliştiriciler için fikir verebilir. Buradan inceleyebilirsiniz.

Web API

Web API Aviary oyuncaklarını web sitenize ekleme imkanı sağlayan altyapının ismi. Burada web sitenizle haberleşmek üzere yüksel ölçüde kişiselleştirebileceğiniz bir JavaScript kaynağı elde ediyor ve bunu projenize uyguluyorsunuz.

Şimdilik Mobile API ve Web API platformlarının dış uygulamalar için sağladığı özellikler şu şekilde:

Otomatik görsel iyileştirme: tek tıklamayla herhangi bir görseli iyileştirme!
Kesme, Döndürme, Çevirme
Keskinleştirme, Flu’laştırma
Fotoğraflarda kırmızı göz sorununu çözme
Fotoğraflarda diş beyazlatma ve leke silme
Renkleri ve Renk yoğunluğunu ayarlama
Parlaklık ve Kontrast ayarlama

Eğlence için:

Çizimler
Yazılar
Objeler
Meme Generator
Fotoğraf efektleri

Cloud API

Şirketin benim en çok beğendiğim servisi ise büyük ölçekli projeler için hizmet sunduğu Cloud API. Bu platformla Aviary büyük ölçekli düzenlemelerde tüm işlemleri kendi sunucusunda yapıyor. Tüm popüler programlama dilleri için kütüphaneler geliştiren şirket herhangi bir programlama dilinde geliştirilmiş bir uygulamaya yukarıda saydığım hizmetleri direkt sağlayabiliyor.

Örneğin; sitenize fotoğraflarını yükleyen tüm kullanıcıların bir günlüğüne Santa (noel baba) görünümlü olmasını ister miydiniz? Yılbaşı için eğlenceli bir etkinlik olabilirdi. Markaların pazarlama için tercih edebileceği bir proje dahi olabilir. Bir web sitesinde banner’larla değilde avatar’larla girmek ilginç olurdu.

Elbette bu servis ücretli fakat kâr amacı olmayan uygulamalar için bir lisans modeli de bulunuyor. Üniversiteler bu konuda denemeler yapabilirler.

Arkadaşlarımın sunduğu içeriği sizlere hatırlatarak bu haftaki gecikmeli yazımı tamamlıyorum. Kurban kayramınızı şimdiden kutlar, keyifli tatiller dilerim.