Twitter’da, 2012 yılı için beklenen #2012tahminleri etiketi bugün patladı ve popüler konularda en üst sıraya yerleşti. Her kullanıcı ilgilendiği konularda tweet’ler atmaya başladı. Ben de 2012 yılı ile ilgili bir kaç tahminde bulundum. Bu tahminlerin sadece tweet olarak kalmasına gönlüm razı olmadı ve bu nedenle bu tahminlerimi bir blog yazısına dönüştürmeye karar verdim.
2012 yılı tahminlerim tabi ki içinde bulunduğum internet sektörüne yönelik. 2012 yılının bizlere neler getireceği konusunda 5 paylaşımda bulundum.
1- Yeni girişim modellerinden çok (grup, özel alıveriş gibi) e-ticaret hacminde meydana gelecek artışı konusacağız.
2010 ve 2011 yılı özellikle e-ticaret alanında bir çok yeni girişime ve bu girişimlerin inanılmaz bir şekilde büyümesine sahne olmuştu. 2012 yılında ise bu yeni girişimlerin de etkisiyle e-ticaret hacminde inanılmaz bir büyüme meydana gelecek. Yani 2011 yılı sonunda netleşecek olan e-ticaret istatistiklerini, özellikle satış anlamında ikiye katlayacağımız bir yıl olacak. Böyle düşünmemde ki en büyük etken kadınların e-ticaret alanına girmesiyle meydana gelen hızlı yükseliş. Bu yükseliş bu sene rakamlara yansımış olsa da önümüzdeki yıl yansımalarını çok daha net göreceğimize inanıyorum.
2- 2012’nin yıldız kişileri, e-ticaret ödeme sistemleri konusunda gerçek inovasyon yapacak kisiler olacak.
E-ticaret’in daha hızlı büyümesinin önünde ki en büyük engelin ödeme sistemlerinde ki zorluklar olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde takipçilerim, ödeme sayfalarını en çok beğendiğiniz e-ticaret siteleri hangileri diye sormuştum ve gelen cevaplarda yer alan sitelerin bile yeteri kadar kullanışlı ödeme sayfalarına sahip olmadığını gördüm. 2012 yılında bankalar ile ortak yapılacak çalışmalar sonucu bu sayfaların daha da kolaylaştırılması sağlanacak diye düşünüyorum. Bunu yapanlar büyük alışveriş siteleri de olabileceği gibi girişimciler de olabilir. PayPal, ülkemizde bir türlü yaygınlaşamasa da iPara’nın da sektöre dahil olmasıyla birlikte bu tarz ödeme sistemlerinin ve getirecekleri kolaylıkların daha fazla duyulacağına inanıyorum. Ödeme yapıları kolaylaştığı takdirde e-ticaret hacminde gözle görülür bir artış meydana geleceğine eminim. Umarım 2012 yılı, bu problemin çözüldüğü yıl olur.
3- Sosyal oyun alaninda cok daha fazla girisimin adini duyacagimiz bir yil olacak. Peak Games en az 2 oyuna yatirim yapacak.
Oyun sektörünü mümkün olduğunca yakından takip etmeye çalışıyorum. Hem üzerinde çalıştığımız bir oyun projemizin olması hem de çevremde oyun geliştiricilerinin bulunması bu takibin en önemli nedenleri. Oyun sektörü internet sektörünün yaygınlaşması ile meydana gelmiş bir sektör olmadığı için sürekli var olacak bir sektör. Bu yıllarda internet dünyası ile entegre yapılan oyunlar, oyun içinde daha fazla sosyalleşilebilen oyunlar değer kazandığı için Türkiye’den de bu alanda daha fazla proje duyacağımıza inanıyorum. PeakGames konusunda ki tahminim ise sadece tahmin, bu alanda büyük bir şirket olduğu için Türkiye’den çıkacak en az 2 projeye yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz.
4- SEO’dan cok SEM’e verilen onem artacak. Yenilikci olanlar kazanmaya devam edecek.
Arama motoru optimizasyonu, (SEO) sosyal ağların gelişmesiyle birlikte eskisi kadar etkili olmamaya başladı. Hala çok önemli olsa da 2012 yılı etkisini yitirdiğini daha net göreceğimiz bir yıl olacak. Bu nedenle daha realist bir yaklaşım olan arama motoru pazarlaması (SEM) daha fazla önem kazanacak. Gerçekten kazanmak isteyenler para yatıracak ve bu sayede kazanacaklar. Bu alanda da, parayı doğru değerlendirmeyi başaran profesyoneller daha fazla değerlenecek. Hemen arkasından da aşağıdaki madde önem kazanacak.
5- Facebook ve Twitter, sosyal arama motoru kavramını getirecek, dönüşümü yüksek yeni reklam modelleri oluşacak. (İlyas Teker benden hızlı paylaştığı için onun yazdığını aynen paylaştım.)
SEM’in içine dahil olacağına inandığım bir gelişme olan sosyal arama motoru pazarlaması. Sosyal ağlar, uzun zamandır hayalini kurduğum arama motoru yapısını geliştirmeyi başarırlarsa (gerçekten zor bir şey) artık pazarlamada yeni bir boyut ile karşı karşıya kalacağız. Anlık ve konum bazlı pazarlama bu sayede hiç olmadığı kadar değerli hale gelecek. Anlık ve konum bazlı olmasından dolayı da dönüşümler inanılmaz derecede yüksek olacak. SEM uzmanlarının zaten yakından takip ettiği bir konu olduğu için bu alanda da ilk olanlar, kendini yeterince geliştirenler hakkını fazlasıyla alacaktır. Çünkü yeniliklere çok açık bir alan olacak.
2012 yılının bir bakıma benim yılım olacağını da eklemeden geçemeyeceğim. Yeni yıla yeni bir sektörde, yeni bir iş ile giriyor olmam da bunun habercisi diye düşüşünüyorum. Çok tecrübeli isimlerin de değerli paylaşımlarının olduğu #2012tahminleri etiketini takip etmeye devam edin.
6) Lokal SEM ve lokal “ad targeting” 2012’de ciddi bir onem kazanacak. Google’un son 1yilda “local search’e” ne kadar onem verdigini gorebiliriz.
7) Mobile Marketing 2012’de daha fazla onem kazanacak.
e-commerce ‘den –> m-commerce’e gecis donemi olarak goruyorum 2012’yi