Geçtiğimiz günlerde karşılaştığım ilginç bir projeye comTalks’ta yer vermek istiyorum bu hafta. Amerika’da çocuklar için çok kıymetli ve bir o kadar da güvenli bir sosyal ağ projesi geliştirildi.

DIY, benzerlerinden güvenli yapısı ve iki taraflı mimarisi ile ayrılan bir sosyal ağ. Hem çocuk hem de ebeveyn için farklı özellikler öneren proje çocukların yaptıklarını tüm dünyayla birlikte ailelerine de göstermelerini sağlıyor.

Proje kendisini çok naif bir şekilde, şöyle anlatıyor; “Önceden çocuklarınızın yaptığı şeyleri buzdolabına asarak onlarla gurur duyduğunuzu gösterirdiniz, şimdi onlar büyüdü, çoğunun hem okul hem de evlerinde internetleri var. Bu durum onlarla bağlantıda kalmak için müthiş bir fırsat değil mi?”

Projeye ilk bakışta göze çarpan özellikler şöyle;

  1. Güvenlik nedeniyle çocukların kendi isimlerini kullanmasına izin verilmiyor. Bunun yerine pek çok sevimli maskottan birini seçerek kendilerini bir takma isimle tanımlıyorlar.
  2. Projenin ebeveyn tarafı ebeveynlere çocuklarını eksiksiz takip etme imkanı sağlıyor. Paylaşımlarını, çalışmalarını ve başarılarını anlık olarak görüp denetleyebiliyorlar. Çocuklar okula başladıktan sonra iletişimin azaldığından şikayetçi olan ebeveynler için çok kullanışlı olabilir.
  3. Projenin çocuk tarafı çok eğlenceli çizgilerle tasarlanmış, bunun yanında kullanılabilirlik çok üst düzeyde.
  4. Projede tüm işler birkaç farklı şekilde oylanıyor ve sıralanıyor, hepsi de pozitif anlamlar.

Yapılan işin kalitesi arkasındaki ekibi aslında çok iyi anlatıyor, hakkında kısmında yazılanlara göre ekip deneyimli kreatif direktörlerden, offline-online topluluk yöneticilerinden ve film yapımcılarından oluşuyor.

Çocukları hedefleyen fakat ebeveynleri de memnun eden bu tür işleri Türkiye’de de görmeyi arzuluyorum.

Bu haftayı kapatırken her ayın üçüncü Cuma’sı Kanyon Starbucks’ta sabah 8:00’da gerçekleştirdiğimiz comTalks etkinliğini büyük bir keyifle sürdürdüğümüzü hatırlatmak istiyorum. Güzel bir haftasonu geçirmenizi dilerim, çünkü ben öyle yapacağım! 😉