Amerika başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinde şu sıralar 200 milyon iOS kullanıcısından ortak bir şikayet var: Baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik. Fox News‘un haberine göre kullanıcılar iOS 7 kullandıktan sonra bu rahatsızlıkları hissediyor. Uzmanlar tarafından bunun nedeninin ekranın çok parlak olması, ikon tasarımı ya da tasarımda bulunan yakınlaştırma animasyonları olduğu düşünülüyor.

Dr. George Kikano yine Fox News’a yaptığı açıklamada iOS 7’nin bazı kullanıcılarda araba tutmasına benzer bir his yarattığını doğruladı. Fakat Dr. George Kikano yukarda saymış olduğumuz sebeplerden değil, ekranın ileri geri gidiyormuş tarzındaki hareketlerinin bu rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğini söyledi. ABD’nin Montclair State Üniversitesi’nden Psikolog Frederick Bonato ise LiveSience sitesine Kikano’yu doğrulayan tarzda açıklamalar yaptı. Bu sorunların ekrandaki hareketlerle ve ekran çözünürlüğünün çok yüksek oluşuyla ilgili olduğunu dile getirdi. iOS 7’deki ikonların sürekli olarak arka planda hafifçe hareket etmesi sonucu ikonların arka plan üzerinde süzülmesi durumunun paralaks etkisi oluşturduğu düşünülüyor.

Yani işin aslı düz bir ekran üzerinde sürekli olarak üç boyutlu bir görüntüye maruz kalmak mide bulantısı, baş dönmesi gibi sonuçlar doğuruyor. ABD Saint Peter’s Üniversitesi Siber Hastalıklar Bölümü uzmanı Andrea Bubka, iPad’de iOS 7 kullanan kullanıcıların bu durumdan daha çok etkilendiklerini, çünkü iPad ekranının daha büyük olması sebebiyle 2 boyutlu bir ekrana bakarken aslında 3 boyutlu bir ekran gibi gözükmesinin durumu daha rahatsız kıldığından bahsetti.

Bu durumdan kurtulmak için ise ya ekrana çok uzun süre bakmamak, kısa aralıklarla gözleri başka bir yöne çevirerek dinlendirmek ya da iOS 6’ya şimdilik geri dönmek. iOS 6’ya geri dönmek için ise sistemi sıfırlamanız gerektiğini üzülerek belirtmekte yarar var. iOS 7’nin önceki sürümleri olan iOS 6.1.3 ve iOS 6.1.4 sürümlerinde iTunes üzerinden kendi cihazlarına uygun olan “ipsw” dosyaları ile geri dönüş yapabiliyorken, iOS 7 yükleyenler bu yöntemle cihazlarını bir önceki sürümlerine geri döndüremeyecekler.