Brezilya Porto Alegre turunun hemen ardından İstanbul üzerinden işe alım turnuvası için Kiev’e geçtim ve Ukrayna operasyonunu hızlandırmak üzere çalışmalara başladım. Hiç vakit kaybetmeden Crossover’ın önemli pazarlarlarından biri olan Ukrayna’nın kalbi Kiev’e ait gezi notlarıma geçiyorum:

  1. Kiev Payoneer Forum’da Konuşma Yaparken

    Burada Crossover’ın 110 ülkeden 3000 çalışanına ödemeler yapmak için birlikte çalıştığı Payoneer isimli şirketin Payoneer Forum etkinliğinde konuşmacı olarak yer aldım ve Crossover’ın tam olarak ne yaptığını katılımcılara anlatmaya çalıştım. 500 Kişinin katıldığı orta seviyede bir etkinlikti, Payoneer’den arkadaşlarla tanışmak verimli oldu. En ön sırada Türkiye tshirt’ü giyen Ukrayna’lı bir katılımcının sorduğu sorular eğlenceliydi.

  2. Turnuvamızın hazırlıkları ile uğraştıktan sonra 1:1 görüşmelere geçtim ve zamanımın büyük çoğunluğu Ukrayna’lı kıdemli yazılım geliştiricilere Crossover’ı anlatmakla geçti. İçlerinden bir tanesi Denis Lipskis ile görüşme esnasında onu işe alacağımızı anlamıştım. 8 yıllık Java geliştirme deneyimi ve üzerine startup deneyimi vardı, enterprise ürünlerde çalışmış, mimari ve teknoloji hakimiyeti muazzam bir adaydı, bizim aradığımız kabiliyetler,  nihayetinde turnuva sonunda onu da işe aldık.
  3. İşe alım turnuvamız Java, .NET ve RoR teknolojileri için yılda $100K ödeyen Chief Architect pozisyonu içindi.
  4. Turnuvamıza toplamda 130 kişi kaydoldu ve bunların 100 kadarını onayladık profillerini kontrol ettikten sonra. 64 Tanesi turnuvaya katıldı ve rekor bir oranla 37 aday son mülakatlara kalmayı başardı. Bu adaylar içerisinden 14 tanesi $100K/YIL seviyesinden Chief Architect olarak aramıza katıldı, 8 tanesi ise $60K/YIL seviyesinden Architect olarak aramıza katıldı.
  5. Payoneer’dan Alexander, Ukrayna Marka Elçimiz Julia Cherkesova ve Ben

    Yalnızca bir günde yaptığımız bu işe alımlarla bu turnuvanın istihdam değeri Ukrayna ekonomisi için yılda $2M üzerinde.

  6. Turnuva öncesinde keyifli bir oyun icat ettik, katılımcılarımızdan kıdemli yazılım geliştiricisi arkadaşlarını birlikte getirmelerini istedik ve başarabilenlere Raspberry PI 3 Model B hediye ettik. Eğlenceliydi. Aynı zamanda kazanan adaylarımıza da bir geliştirici oyuncağı olarak bu üründen hediye ettik.
  7. Ekonomik krizle boğuşan Ukrayna’da Kiev şehri için yaşam maliyetinin yavaş yavaş arttığını gözlemledim.
  8. Ülkede orta sınıfın zayıflığı ciddi bir sorun. IT çalışanları orta sınıfın çok büyük bir kısmını oluşturuyor. IT çalışanları halk arasında “cool” adamlar çünkü iyi kazanıyorlar.
  9. Halkın neredeyse tamamı siyasi yolsuzluklardan şikayetçi. Siyasete yakın elit sınıfın ülkede rekabetin önüne geçtiği söyleniyor. Özellikle havacılık alanında yabancı oyunculara kapıların kapanması bilet fiyatlarını arttırmış durumda insanlar bunun yerine trenle seyahati seçiyor.
  10. Türkiye’nin ve Türklerin Ukrayna ekonomisine katkısı inanılmaz seviyede. Bununla gurur duydum, vize anlaşmaları vs meyve vermeye başlamış görünüyor. Pek çok Türk müteşebbisle Kiev’de tanışma ve sohbet etme imkanım oldu. Ukrayna’nın en büyük kargo şirketlerinden birinin Türk bir aileye ait olduğunu bu vesileyle öğrenmiş oldum.

Tüm gezi yazılarında olduğu gibi video ve fotoğraflarla yazımı sonlandırıyorum ve yineliyorum; Türkiye’den olup Türkiye dışında iş geliştirmeye çalışan herkese deneyimlerimi paylaşmayı bir borç bilirim: