İnternet dünyası derinleştikçe elimizde devasa veriler birikmeye başladı. Eskiden olduğu gibi veri toplamak temel amaç olmaktan çıkmış durumda. Temel amaç, bu veriyi işleyebilmek. O kadar çok veri bulunuyor ki bunu işleyemeyenler için yükten başka bir şey olmayacak. Yani, artık herkeste veri var, asıl olarak kazananlar ise bu verileri anlamlandırıp işleyebilenler olacaktır.

Şu anda Facebook’un en büyük gücü elindeki veriler. Bildiğiniz gibi tüm Facebook kullanıcılarının, özel bilgilerinden tutun internet üzerindeki yaşam tarzına kadar her şey veritabanlarında kayıtlı. İşte bu veriyi şu anda kullandığından daha iyi kullanabilirse yani semantik bir yapıda kullanabilirse o zaman asıl patlamasını yapmış olur. (Böyle bir dönemi (Semantik Web) Facebook tam anlamıyla getirebilirse internet dünyasını da yerinden oynatabilecek büyüklükte bir güce (Şimdikinden çok çok daha fazla!) sahip olur. )

Son zamanların güzel gelişmelerinden biri de oyunların da artık daha fazla veri depolayabiliyor olması. Artık sadece bir kaç sayı değil, oyunda yapılan her harekete göre rakam verebilir bir yapı var. Bu yapıyı daha iyi anlayabilmek için Call Of Duty: Black Ops oyununda bazı rakamları paylaşmak istiyorum.

138 Milyar – Oyunda 4 haftada ateş edilme sayısı.
561 Milyon – Kafaya isabet ettirilen ateş sayısı.
828.118 Everest – Oyuncuların toplamda düştükleri yüksekliğe eşdeğer yükseklik.
527.936 Ton – Oyunda atılan el bombalarının ağırlığı.
65 Milyon Ölüm – Oyuncuların kendi kendini yanlışlıkla öldürme sayısı.
8.000 Yıl – Tüm oyuncuların oyun başında geçirdikleri zaman.

Bu rakamlar nerelerde nasıl kullanılır bilinmez ama artık veri toplama konusunda bu kadar gelişme yaşandığına göre bu verilerin anlamlandırılıp kullanılması da yakındır.

Tüm bu gelişmeler internet kullanıcılarının işine yarayacak ve onların interneti daha özel kullanabilmelerine katkıda bulunacak. Bu nedenle tüm bu gelişmeleri zevkle takip etmeye devam edeceğiz.