Geçen hafta Crowdsourcing’den kısaca bahsedip, bu modelden yararlanılarak hazırlanan Innocentive adlı bir projeden bahsetmiştim. Bu haftaki yazım, önceki haftada da olduğu üzere Crowdsourcing üzerine ancak bu kez bu modelin devlet yönetimine olan -ya da olması muhtmel- etkisine yönelik. Blogumdan aynen aktarıyorum:

“Ülkemizde -malum şike soruştuması, güneydoğudaki çatışmalar ve Genelkurmay’daki istifaların gölgesinde kalsa da- Anayasa değişikliğinden söz edilmekte ve sanırım TBMM’nin tatil dönüşü sonrası daha çok söz edilecek. Onlar Anayasa üzerine tartışa dursun; bizlerden kilometrelerce uzakta, İzlanda’da Anayasa -tabii kendi Anayasaları- değişikliği -ya da düzenlemesi- üzerine çok ilginç bir yaklaşım getirildi:

Todd Wasserman’ın Mashable!’daki makalesine göre; 25 kişilik bir grup, Stjörnlagarad adı altında toplanarak, geçen cuma günü -29/07/2011- İzlanda Meclis Başkanı’na sunulmak Anayasa taslağı hazırlamaya başladı. Bu amaçla birçok toplantı düzenlediler, beyin fırtınası koparttılar, bu yolda uzlaşı aramaya çalıştılar. Ama bir şey daha yaptılar: Üzerinde çalıştıkları bu taslağı Internet sitelerinde paylaştılar ve bu çalışmalarını gerek Facebook, gerek Twitter, gerek Flickr, gerekse de YouTube‘da tanıttı, buradaki sosyal medya sakinlerinin dikkatini çekmeye çalıştılar.

İşte bu noktada Crowdsourcing modelinin gücü devreye girdi ve yüzlerce kişi bu süreçte etkin rol oynadı. Bu sürecin sonunda hazırlanan Anayasa taslağı belirlenen tarihte İzlanda Meclis Başkanı’na sunuldu.

Sosyal medyanın tüm imkanlarını kullanarak Crowdsourcing’in gücünden yararlanılması; şüphesiz malum taslağa farklı derinlik ve boyutlar kazandırdı. O 25 kişinin göremediği detayları da gören diğer katılımcılar; bunu baz alarak ve olaylara farklı bakış açılarından yaklaşarak bu detayların çoğunu ekledi, mevcut olanların üzerinde değerlendirmeler yaptı.

Danimarka’dan 1944’te bağımsızlığını kazandığından beridir mevcut Anayasası 4 kez düzenlenmiş (1984-1991-1995-1999) İzlanda’nın mevcut Anayasası’nı buradan okuyabilir; grubun İzlanda Meclis Başkanına sunduğu taslağın son halini buradan okuyabilir; grubun sitesini de buradan ziyaret edebilirsiniz!

Grubun Crowdsourcing modelinden yararlanarak hazırladığı bu taslak Meclis’te onaylanır mı bilinmez ancak bu sıradışı fikir ve girişimin diğer ülkelere de örnek teşkil edeceği kaçınılmaz bir gerçek!”