Geçen hafta başladığım yazı dizisinin 2. bölümünde geçtiğimiz yüzyılın sonlarına doğru Internet dünyasına damga vuran anında mesajlaşma(IM) servislerinden ICQ’dan -I Seek You- bahsetmek istiyorum. Ama başlamadan evvel, konunun fikir babasına teşekkür etmeden geçemeyeceğim doğrusu.

Internet üzerinde sohbet etmeyi mümkün hale getirmek ve bunu kolaylaştırmak adına çalışmalar yürüten İsrailli Mirabilis firması tarafından geliştirilen ICQ’nun ilk kararlı sürümü 1996’da yayınlandı. Yayınlandığı ilk günlerde bomba etkisi yaratan ICQ birçok bilgisayarda yerini alırken, web dünyasından da övgüyle söz edilir hale geldi.

Kullanıcılarına; ICQ’ya kayıtlı arkadaşlarını listeye ekleyerek onlarla anlık mesajlaşma imkanı sağlayan ICQ, çok geçmeden görüntülü ve sesli sohbet, dosya transferi, çoklu kullanıcıyla sohbet, tebrik kartı, offline mesaj özelliklerini de bünyesine kattı. Ayrıca online ve çoklu kullanıcı destekli oyunlar oynama olanağı sağlayan ICQ, o dönemde en çok kullanılan ve indirilen IM servisi olmuştu. Birçok mesajlaşma yazılımı ile kullanılması (Trillan, Zlanco, vb.) ICQ’nun popülaritesini iyice yükseltmişti.

Bunu farkeden şirketlerden America Online -ya da AOL-, Haziran 1998’de ICQ’yu 407 milyon dolar karşılığında satın aldı ve kendi servisleri arasına kattı. AOL bünyesi altında başarı grafiğini yükseltmeye devam eden ICQ, 2001’de 100 milyon kullanıcıya eriştiğini duyurdu. 2002’de ise o dönemin popüler yazılım indirme servisi Download.com’dan 200 milyon kez indirilen ICQ’ya alternatif yazılımlar da hızla artıyordu.

Hele biri vardı ki; 1999’da bu yarışa dahil olmuş, bir süre ICQ’nun gölgesinde kalmış ancak zamanla ICQ’nun eksiklerini görerek onları kendine entegre etmiş; yetmemiş ileriye dönük fonksiyonlar eklemiş, yetmemiş kullanıcı dostu bir arayüz eklemişti. Tahmin edeceğiniz üzere bu yazılım; Microsoft’un MSN Messenger’ından başkası değildi. Internet kullanıcılarının cazibesini kazanan MSN; çok geçmeden ICQ’dan daha çok ön plana çıkmaya başladı ve IM dünyasının zirvesine kuruldu.

Aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere, 2004’ten günümüze dek Google’da yapılan aramalar bazında MSN’in ICQ’ya fark attığı; dolayısı ile ICQ’dan daha çok merak edildiği ve ilgi gördüğü yorumuna varabiliriz.

Nisan 2010’da Rus DST -Digital Sky Technologies- grubunca 187.5 milyona satın alınan ICQ’nun şimdilerde en çok ilgi gördüğü ülkeler arasında Rusya başta olmak üzere BDT ülkeleri -Türkmenistan, Kırgızistan, Ermenistan-, Almanya ve anavatanı İsrail’i sayabiliriz.