Yazıya başlamadan önce blogumuz yazarlarından Sinan Ata’nın en son yayınladığı yazısı “Bir Trending Topic Olarak ‘Terör'” okudum ve doğal olarak yazının etkisinde kaldım. Bugün nasıl ki ben bu yazıyı yazabiliyor, sizler de bu yazıyı okuyabiliyor, günlük aktivitelerinizi, yapmak istedikleriniz rahatlıkla yapabiliyorsanız bunu borçlu olduğumuz ulusal güvenlik birimlerimizin; -kısa kes ki Aydın havası olsun diyenler için yiğit Askerlerimizin- maruz kaldığı hain saldırılar, pusular sonucu onlarca ocağa hiçbir zaman sönmeyecek ateşler düşmekte; gencecik aslanlar, yiğitler kara toprağa girmekte. Bazen  öyle boyutlara geliyor ki; birkaç ay sonra çocuğunu doğuracak anne ile o çocuk bile bu saldırılarının -doğrudan olmasa bile- hedefi olabiliyor. Umut ediyor ve inanıyorum ki; bunların da sonu gelecek, Ulu Önderimiz Atatürk’ün dediği üzere, GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER! Yazının bu kısmına nokta koyarken; Şehit Aslanlarımıza, Kınalı Kuzularımıza Allah’tan Rahmet; gözü yaşlı ailelerine de başsağlığı ve sabır diliyorum.

Internetin ortaya çıktığı ilk günlerden beri; Internet kullanıcıları için web tarayıcıları -web browser- çok önemli bir unsur olmuştur. Bunu bilen tarayıcı üreticileri ise yıllardır Internet kullanıcılarına en iyi deneyimi sunmak adına birbirleriyle hep rekabet içerisinde olmuştur. Önceden Netscape üzerine yazdığım yazı ile kısmen değindiğim bu rekabetin günümüz halini kısaca özetlemek gerekirse; satın alınan milyonlarca bilgisayar üzerinde kurulu gelen Windows’un etkisi ile IE -Internet Explorer- sıralamanın ilk basamağında, Mozilla’nın Firefox’u ile Google’ın Chrome’u ise 2.’lik için çekişme halinde, diğerleri ise -Opera, Safari, K-Meleon, Epiphany, vb.- bu mücadeleyi tribünden çekirdek çıtlatarak takip etmekte. 2.’lik için, Chrome’a göre mazisi daha gerilerde ve daha tecrübeli olan Firefox’un adı daha çok ön plana çıksa da; bu durum yakın zamanda değişecek gibi görünüyor.

Computerworld’den Gregg Keizer’in, ünlü web istatistik firması StatCounter’ın verilerine dayanarak hazırladığı yazısında; bu yılın sonuna doğru Chrome’un 2. en iyi web tarayıcısı olacağı öngörülüyor. Geçen Eylül ayı dünya geneli kullanım oranlarında IE’nin yaklaşık %41.7 oranı varken; Firefox %26.8 ve Chrome ise %23.6’lık kullanım oranına sahip.

Yılın şu ana kadarki verilerine göre; Chrome’un %8’lik artışı karşısında Firefox’un %13’lük ve IE’nin %9’luk düşüşleri dikkat çekiyor. Bununla beraber yıl sonuna doğru Chrome ve Firefox kapışmasında; Kasım ayında Chrome’un Firefox’u yakalayacağı, Aralık ayında ise Chrome’un %26.6’ya ulaşarak yeni 2 numara olacağı -ve tabii Firefox’un %25.3 ile 3. sıraya gerileyeceği- tahmin ediliyor.

JavaScript ile diğer tarayıcılara göre daha iyi anlaşan, yeni web teknolojilerine daha geniş destek veren ve daha kullanıcı dostu görünen Google Chrome’un gelecekte IE ile kıyasıya rekabet edeceği -belki IE’yi geride bıraktığı- günleri görmeyi en içten dileklerimle umut ediyorum.