Her an gelişim ve değişim içerisinde olan bir teknoloji dünyası üzerinde yaşıyoruz; bu gelişim ve değişimlerden etkilenmeyen unsur yok gibi. Bu haftaki yazımda sizlerle bu unsurlardan veri depolama araçları üzerinde, burada yayımlanan infografik yardımıyla, durmak istiyorum.

Günümüzde de oldukça büyük önem arz eden verilerin depolanmasının geçmişi, bilgisayarların ortaya çıktığı ilk yıllardan da çok öncesine dayanmakta. 1725’li yıllarda tekstil alanında çalışan Basile Bouchon; tezgâhında gerçekleştirdiği işlemleri otomatik olarak yapması için geliştirdiği delikli kart -punch card- ile veri depolamanın temellerini atmıştır. Öyle ki;  bu delikli kart modelinin ilk bilgisayarlar üzerinde birtakım işlemler gerçekleştirmekte kullanıldığını söyleyebiliriz.

1900’lu yıllarının ortalarına doğru geldiğimizde bizi ilk karşılayan aletin, boyutu yaklaşık 0,06 kB olan Williams Tube’ler olduğunu görüyoruz. Daha sonra sırasıyla Drum Memory -10 kB-, teyp kaseti -yakın zamana dek müzik çalmak için kullandığımız kasetler, 660 kB-, IBM 350 -4.4 mB- diye uzayan listenin Floopy disc -ya da disket, 1.2 mB-, CD, MiniDisc, Zip, SD Card, SSD ve nihayetinde buluta -ya da Cloud- kadar ulaşıyor.

Söz konusu veriler ve daha fazlasının yer aldığı infografiği buradan tam boyutlu olarak inceleyebilirsiniz.

Yazıya son verirken; Türkiye Linux Kullanıcıları Derneği ve Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği Özgür Web Teknolojileri Günleri; 14-15 Ekim 2011 tarihlerinde Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimi’nde gerçekleştirilecektir. -Özellikle web teknolojileri ve özgür yazılım ile- ilgilenenleri bu etkinliğe bekleriz. Detaylara buradan ulaşabilrsiniz.