Hafif öne eğik başlar, bir tuştan başka bir tuşa giden parmaklar ve en sonunda büyük tuşa -“Gönder” tuşu- giden bir parmak ve kimi heyecan, kimi sıkıntı, kimi sevinç, kimi üzüntü dolu bir oradan bir oraya giden kısa ifadeler… Gerek en eski cep telefonların dahi desteklemesi, gerek operatörlerin  sunduğu uygun fiaytlar ve avantajlı paketler, gerekse -özellikle toplantı ve ders sıraları gibi- ortamlar için son derece uygun olması, sese ihtiyaç duymayışı gibi birçok olumlu yönleriyle ön plana çıkan ve hepimizin bir şekilde kullandığı SMS ile ilgili; MBA Online‘ın hazırladığı hoş bir infografiği ve içerdiği verileri sizlerle paylaşmak istiyorum:

Öncelikle -biz SMSçiler olarak- nüfusumuzu açıklamak istiyorum: Dünyada yaklaşık 4,2 milyarlık bir çoğunluğa sahibiz. Bu da yaklaşık Dünya’nın 3/5’ini oluşturduğumuz anlamına geliyor.  Ayrıca Google’un 4 aylık toplam ziyaretçisine; 5 tane Facebook’un toplam üye sayısına eşit olduğu gibi 1975’teki dünya nüfusuna da eşit diyebiliriz. Bu çoğunluğu bir ülkenin olarak düşünürsek; yaklaşık 3 Çin, 4 Hindistan, 14 ABD veya 60 Türkiye nüfusuna eşdeğer.
Günümüzde sosyal medya her yönden çevremizi kuşatmış olsa da; SMS en çok tercih edilen veri paylaşım türü. Nihayetinde biz birbirimize “:)” gibi ifadeler bile göndersek, bunun bir veri olarak saklanıp hedef cihaza aktarılması -ya da taşınması- söz konusu.

2010 verilerine göre dünya genelinde birbirimize toplam 6,1 trilyon mesaj göndermişiz. Bu da saniyede yaklaşık 195 bin mesaja denk düşüyor -ki 2007’ye oranla %338’lik bir artış söz konusu.- Doğal olarak da bu kadar kullanıcıya sahip ve bu kadar mesajın gönderildiği cep telefonlarımızın dünyada en çok satılan elektronik cihaz olduğunu belirtmek yerinde olur.

Biraz da SMS’leri gönderirken veya okurken kullandığımız cihazlara -yani cep telefonlarına- göz atalım: Gelişmekte olan ülkelerde her 3 kişiden 2’sinin cep telefonu hattı aktifken; Dünyamızda 48 milyonluk bir kesim var ki; bu kesim cep telefonu sahibi olduğu halde elektrikleri yok. Peki bunlar telefonlarını nasıl kullanabiliyor diyebilirsiniz, çoğunluğu araba aküsü kullanarak telefonlarını şarj ediyor.

2012’de 1,7 milyar telefonun daha kullanıcılarla buluşması ve birçok ülkede banka hesabı bulunan kişi sayısından daha çok cep telefonu kullanıcısı olması bekleniyor. Bu durumu özellikle Afrika ülkelerinde belirgin olarak gözlemlemek mümkün.

 

Biraz da ülkelerde SMS veya telefon bazlı ilginç uygulamalara bakalım:

  • – Günümüzde çok zorlu bir süreçten geçen Afganistan’da polis memurları; NATO’nun 2009’da başlattığı uygulama ile maaşlarını telefonları ile %36’lık zamla birlikte alıyor.
  • – Filipinler’de halkın yaklaşık %90’ı; devlet ile işlerini SMS aracılığı ile yürütüyor.
  • – 40 milyonluk Kenya’nın 1/3’i; bankacılık ve finans işlemlerini -para gönderme, fatura yatırma, vb.- telefonlarını kullanarak gerçekleştiriyor.
  • – Sahte ilaç üretimi ve kullanımının yaygın olduğu Gana ve Nijerya’da HP’nin kurduğu sistem ile vatandaşlar, ilaç ambalajlarında yer alan kodu SMS ile göndererek ilacın gerçek olup olmadığını öğrenebiliyor.

Bu kadar veriden sonra cep telefonlarının ve SMS’in biz insanlar için çok ama çok büyük önem arz ettiği, deyim yerindeyse yaşantımızda olmazsa olmaz bir unsur olduğu ve uzunca bir süre bunun devam edeceğini rahatça ifade edebiliriz. Her an gelişim ve değişim içinde mobil hayatın tadını çıkarmamız dileği ile…

Not: İnfografiğin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.