Merhaba, 23 Kasım 2011’de birkaç farklı alanda mesleki yazıların, istatistiklerin, infografların ve görüşlerin yer aldığı comTalks’umuzun birinci yaşını doldurmak üzereyiz. Geçtiğimiz bir yıl içinde arkadaşlarım haftanın diğer günleri yazarken ben de Cuma günleri sizinle birlikte olmaya gayret ettim. Başladığımız günden bu yana yeni bir mecra için başarı sayılabilecek olaylar, bayrak değişimleri, aksaklıklar gibi bazen keyifli bazen hüzünlü olaylar geçirdik.

Siz kıymetli takipçilerimizle arayı çok açmayalım diye bir iki ayda bir yazdığım gündem yazılarımdan biriyle gündemi aktarmak istedim bu Cuma;

Yazar Alım Kararı

Sıkı takip edenler bilirler fakat yeni okurlarımız için paylaşmak istiyorum; comTalks “her gün bir yazı” adı verdiğimiz bir konseptle yola çıktı. Haftanın her gününü kendi alanında kendini ispatlamış arkadaşlarımıza teslim etmek suretiyle comTalks’u anlamlı paylaşımların yapıldığı bir mecraya dönüştürmekti planımız. Okur sayımızdaki artışı ve okur reaksiyonlarını göz önünde bulunduracak olursak başarılı da olduk sanırım.

Geçtiğimiz dönem içinde eski yazarlarımızdan sevgili Ufuk Kılıç, Uygar Boynudelik, Enes Kul ve Ulaş Akpınar bayraklarını devrettiler ve fakat biz bu süreçte ekibimizi sıkı transferler yaparak, yedi yazarla, “her gün bir yazı” konseptine sadık kalmak amacıyla yeniden oluşturduk.

Bugün yapmayı planladığımız şey “her gün bir yazı” konseptinin en stabil çalışan örneği olan comTalks’umuzu “her gün iki yazı” adında yepyeni bir konseptte başarılı hale getirmek. Amaç bariz; takipçilerimiz için daha sık ve yeni katılacak arkadaşlarımızın mevcut ekibe getireceği enerjiyle daha kaliteli içerik sunmak. Kısacası yazar sayımızı yedi’den ondörde çıkarmayı hedefliyoruz. Yazar başvuruları için comTalks İletişim Formundan “Yeni Yazarlık Başvurusu” başlıklı bir yazıyla yapabilirsiniz. Tüm comTalks ekibinin değerlendirmesinden sonra size mutlaka geri dönüş yapılacak.

Negatif yanıt vermek zorunda kaldığımız arkadaşlarımız lütfen alınmasınlar. Eğer böyle bir durum varsa mutlaka farklı alanlarda uzmanlaşmış arkadaşlarımıza yer vermeyi planladığımız içindir.

comTalks Birinci Yaş Kutlaması

Yazımın başında da belirttiğim gibi 23 Kasım 2011 tarihinde comTalks’umuzun birinci yaşı dolmuş olacak. Yazar arkadaşlarımızla bir süredir bu konuyu tartışıyorduk. Bu yazıyla tartışmayı okurlarımıza da açmak istedim. comTalks’un birinci yılını doldurduğu hafta bir etkinlikte okurlarımız ve arkadaşlarımızla bir araya gelelim istiyoruz.

Sahne sunumlarının, mesleki bilgi yüklemesinin olmadığı, nispeten daha rahat, networking temelli bir toplantı faydalı olur diye düşünüyoruz. Görüşleriniz önemli. Bu görüşlerinizi de comTalks İletişim Formundan bizlere ulaştırabilirseniz etkinliği birlikte şekillendirmiş oluruz. Süper de olur hani!

comTalks İstatistikleri

Sürekli birinci yaş diyoruz fakat bu bir yıl içerisinde comTalks neler yaptı? Ne üretti? Ne kadar okundu gelin birlikte göz atalım;

comTalks geçtiğimiz onbir ay içerisinde 14 farklı kategoride yazılmış toplam 275 yazı yayınladı. Yazılarını daha iyi ifade edebilmek için toplam 841 etiket kullandı.

Analytics verilerine göre comTalks bu süre zarfında 21.665 farklı okur tarafından ziyaret edildi. Okurlarımız comTalks içerisinde ortalama 2 dakika 37 saniye geçirdiler, en az 2 yazı okudular. Bunun haricinde ana sayfa dahil 72.826 sayfa gösterimi ürettiler.

Tahmin edilebileceği gibi comTalks en çok Türkiye’den ziyaret aldı. Fakat Almanya‘dan comTalks takip eden okurlar diğer okurlarımızın iki katı daha dikkatle comTalks okudular ve gurbetçi okurlarımız ortalama 4 dakika 21 saniye ile en sıkı takipçi ünvanını elde ettiler.

Kitlenin anlaşılması açısından birbaşka veri olan tarayıcı istatistikleri ise şöyle; comTalks okurlarının %43,94‘ü Google Chrome, %29,95‘i Firefox ve %16,94‘ü Internet Explorer kullanarak yazılarımızı okudu.

comTalks’u mobil cihazlardan takip eden okurlarımız %60,71 çoğunluğunda Apple iPhone kullandılar.

TTNET Blog

Yakın zamanda vardlığından haberdar olduğum ve geçtiğimiz gün konuk yazar olarak bir yazı kaleme aldığım TTNET Blog‘u okumanızı öneriyorum. Geçmişe dönük biraz okuma yapınca sektöre dair çok keyifli paylaşımlar yer aldığını farkettim. Mesleki olarak arada bir içine düştüğümüz umutsuzlukları yıkabilmek adına TTNET Blog için “Bilgi Yayılıyor” demek istedim. Gözden kaçırmak istemeyeceğiniz bir kaynak olmuş burası. Ekibi tebrik etmek gerek.

İnternette Reklam Rehberi Kitabı

Tüm bu gelişmelerin yanında bir süredir üzerinde çalıştığım İnternette Reklam Rehberi isimli kitabı nihayet yayın aşamasına getirdim. Kitabın ücretsiz olarak bir sektörel dergiyle dağıtılmasına, sonrasında internetten ücretsiz olarak indirilmek üzere dağıtıma sunulmasına karar verdim. Türkçe kaynak eksikliğinin yaşandığı bu alanda hedefim akademisyen ve kobi’lere temel bilgiler vermek.

Kitap projesini anlık olarak aşağıdaki adresten takip etmeniz mümkün:

http://internettereklamrehberi.com

Proje yakında tamamlanmış olacak. Bu konu ile ilgili de sizleri bilgilendirmem gerektiğini düşündüm. Şimdilik benden bu kadar.

Son olarak comTalks ekibi bu hafta neler söyledi bir göz atalım ve önümüzdeki hafta Cuma günü tekrar görüşmek üzere müsadenizi isteyeyim.