Pinterest üzerine bazı maddeleri bir önceki yazıda paylaşmıştım. Bu yazıda ise artan bir ivmeyle büyümeye devam eden Pinterest’in bu büyüme hızını yakalama nedenlerini çözmeye çalışacağım. Kullanıcıların içerik ürettikleri, başka bir deyişler en önemli çalışanları internet kullanıcıları olan sosyal ağlar büyümek için çok zor zamanlar geçirirler. Sadık kullanıcı kazanmak zordur.

İnternet kullanıcılarının, bir platformu benimseme aşamasında kendilerine sorduklarını düşündüğüm soruları önem sırasına göre sıralayarak başlayabilirim:

1- Platformda karşılıklı iletişim var mı? Sosyal platformların temeli buna dayanır. Kullanıcılar, bir şekilde diğer kullanıcılar ile iletişime, etkileşime geçmek ister.

2- Platformda tanıdığım insanlar var mı? Tanıdığı insan kategorisi mahalle arkadaşından bir forumda tanıdığı kişilere kadar genişleyebilir. Yeter ki başlangıçta o platformda yalnız kalmasın.

3- Platformda ünlü isimler var mı? İnternet, insanları bilgisayar başında tek tip gösterebilen bir şey olduğu için ünlülerin bulunduğu bir platformda bulunmak her zaman kullanıcılar için bir motivasyon kaynağıdır. Bu ünlüler müzisyen, manken olabileceği gibi gazeteci, yapımcı veya o kullanıcı için özel biri de olabilir. Asıl nokta normalde erişemeyeceği bir kişi ile aynı platformda olmasıdır.

4- Platform herkese hitap ediyor mu? Belli bir alana odaklanmış sosyal ağların büyümesi doğal olarak sınırlıdır. Bu nedenle platformun herkese hitap edip etmediği de sorgulanan başlıklardan biridir.

Gözlemlerime göre sosyal ağların büyümesinin, popülerleşmesinin ve birer vazgeçilmez platform haline gelmesinin en temel nedenleri budur.

Şimdi Pinterest’e bir daha bakalım.

1- Pinterest üzerinde, Facebook sayesinde hayatımızın her anında girmiş olan “like” butonu bulunuyor. Bunun yanında Twitter sayesinde hayatımızda büyük yer edinmeye başlayan “Retweet” butonunu hatırlatan “Repin” butonu bulunuyor. Bu iki buton sayesinde zaten kullanıcılar kendilerini yeni bir mecraya adapte etme sorununu yaşamadan sisteme alışıyorlar. Buna ek olarak herkesin en çok sevdiği bölüm olan “comment-yorum” bölümü de bulunduğu için hem etkileşim hem de iletişim sağlanmış oluyor.

2- Kullanıcılar Facebook ve Twitter hesaplarıyla bu sosyal ağa üye olunca hemen tanıdığı isimler, bu sosyal ağların sağladığı “api” sayesinde bulunup takibe alınıyor. Bu sayede kullanıcıların kendilerini daha rahat hissetmesi sağlanıyor. Aslında yakın çevremize sürekli yaptığımız gibi bize “kendini evinde hisset, bak arkadaşların burada” diyor. Diğer sosyal ağları kullanarak popülerleşmek günümüzde yeni projelerin kesinlikle yapması gereken bir şey. Bunu yaparak kullanıcıları toplamak, bir araya gelmelerini sağlamak inanın çok daha hızlı oluyor.

3- Türkiye’de henüz yeteri kadar popüler olmasa da özellikle yurt dışında ünlüler de bu platformu kullanmaya başladı. Bu nedenle yurt dışında ciddi bir artış hızı yakaladı. Türkiye’de de ajansların, danışmanların yönlendirmeleriyle yakın zamanda ünlü isimleri bu platformda göreceğimize inanıyorum. Bu nedenle ülkemizde de büyüme hızlı gittikçe artacaktır.

4- Pinterest’in kullanıcılarının büyük bölümünü kadınlar oluşturuyor olsa bile bu ağ tüm internet kullanıcılarına hitap ediyor. Çünkü herkesin paylaşmak istediği, bir yerlerde saklamak istediği bir şeyler mutlaka vardır.

Benim bakış açıma göre çok önemli olan 4 maddeyi de Pinterest karşılıyor. Pinterest bunların yanında “like” butonunu oldukça iyi kullanıyor, beğendiğiniz şeyleri düzgün bir şekilde arşivliyor ve size istediğiniz zaman görme imkanı sağlıyor. Facebook maalesef bu konuda başarısız.

Bir şeyleri saklamanın yanında Pinterest aracılığıyla yurt dışında çok güzel işler öğrenen kullanıcılar da mevcut. Bu kullanıcıların başarı hikayeleri sayesinde de kullanıcılar bir şeyler öğrenebilmek için bu ağı takip edeceklerdir.

Kullanımı çok kolay olan, diğer sosyal ağlardan güzel eklemeler ile kullanıcıları yeni bir sistemi öğrenmek zorunda bırakmadan adapte edebilen Pinterest bu nedenle hızla büyüyor ve büyümeye de devam edecek gibi.

Bir de dijital pazarlama mecrası gözüyle baktığımız zaman Pinterest’in yakın zamanda güzel başarı hikayelerine konu olacağını düşünüyorum. Bir önceki yazıda da belirttiğim gibi internet sitelerine yönlendirdiği trafik ciddi boyutlara ulaştığı için yakın zamanda sosyal entegrasyonlar yapılırken eklenmesi gereken butonlar arasında yerini alacaktır.

Pinterest’in Türkiye’de ciddi kullanıcı rakamlarına ulaşması için ortalama 1 yıl gibi bir zaman olduğunu düşünüyorum. Bu sürenin sonunda Türkiye internet sektöründe de adını sıkça duyacağımız platformlardan biri olacaktır.

Aşağıdaki infografik de Pinterest üzerine güzel bilgiler barındırıyor. Pin‘lemenizi öneririm. (;

Monetate Marketing Infographics