seref-acet1Crossover üzerinden Aurea isimli Amerikan teknoloji şirketi için Senior Big Data Engineer (Kıdemli Büyük Veri Mühendisi) olarak çalışan sevgili Şeref Acet‘le kısa bir röportaj yaptık. Tanımak isteyeceğinizden eminim, Şeref’e sorularınızı yorumla iletebilirsiniz.

Eğer sizde Şeref gibi uzaktan çalışmak isterseniz Crossover’daki açık pozisyonlara şuradan bir göz gezdirebilirsiniz!

Bize biraz kendinden bahseder misin? Ne uzmanısın? Ne yaparsın?

2010 TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum.6 senedir yazılım uzmanı olarak bankacılık, online reklamcılık ve telekom sektörlerinde çalıştım. Özellikle Son 3 senedir big data teknolojileri üzerinde çalışıyorum.

Normal bir gün yataktan kalkmanla beraber nasıl başlıyor mesela?

Bu sorunun cevabını çok değişkenlik gösteriyor. İlk olarak yaptığım şey yataktan kalkar kalkmaz kahve içmek. Eğer sosyal hayatımla ilgili bir kaç işim varsa onları önce onları hallediyorum sonra da çalışmaya başlıyorum. Ara sıra psikolojime göre kendime off ilan ettiğim günler olabiliyor.Ne zaman çalışmak istersem o zaman çalışıyorum diyebilirim kısacası.

Crossover CEO'su Andy Tryba ve Şeref Acet 10 Aralık'ta İstanbul'da düzenlenen Happy Hour etkinliğinde.
Crossover CEO’su Andy Tryba ve Şeref Acet 10 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen Happy Hour etkinliğinde.

Uzaktan çalışmanın en güzel yanı ne sence?

Benim düşünceme göre işe yetişme derdinin olmaması , uzun uzadıya toplantıların olmaması ve zamanını kendin belirleyebilmek en güzel yanları.

Uzaktan çalışmanın en zorlayıcı yanı ne sence?

Bazı zamanlarda başkasının koduna bağımlı iseniz kodu yazan  insana anında ulaşamıyorsunuz bu durumda problemleri genelde kendi başınıza çözmeniz gerekiyor. İlk başlarda zorlayıcı gelse de zamanla insan kimseye ihtiyac duymadan her işi kendisi halledebiliyor. Kod okuma hızınız ve kod anlama hızınız da buna paralel olarak çok hızlı gelişiyor. Bu başlarda biraz zorluyordu , şimdiler de bir problem çekmiyorum.

Biraz mesleki sorulara girelim, code review gibi işleri nasıl yapıyorsunuz?

ReviewBoard‘umuz var. Apache projelerinde çalışmış olan arkadaşlar yada ilgi gösteren arkadaslar bilirler. Bir yazılımcı yazdığı implementasyonu nedenleriyle , değiştirdiği dosyalarla ve sonuclarıyla birlikte ReviewBoard’da paylasıyor. Ekipte olan kişilerden müsait olanlar kodu mimari, kod düzeni, buglar açısından kontrol ediyor.Yapılabilecek daha iyi bir tasarım varsa o konuda yorumlarını ekliyor. Review eden kişi “Ship It” onayını vermeden de yazılımcı kodu kod repository’e commitleyemiyor. Bu durumda “clean code” olayına oldukça yakınsamış oluyoruz.

Ekip nasıl yönetiliyor? Haftada kaç kez ekip arkadaşlarınla görüşüyorsun?

30 dakikayı geçmemek suretiyle Günlük scrum meetingler yapıyoruz. Dün neler yaptığımızı , bugün ne yapacağımızı ve blocker bir issue varsa işimize engel olan onları paylaşıyoruz. Hafta da bir gün ise haftalık toplantılarımız oluyor. O hafta hangi issue’lari kapatabildik , proje planımızın neresindeyiz gibi konuları ele alıyoruz. Sprintlerimizi 1 hafta olarak koşuyoruz bu da rapid development a fazlaca katkı sağlıyor.

Ödemelerini nasıl alıyorsun?

Normal bir çalışan gibi ödemelerimi banka yoluyla alıyorum 🙂

Aynı Etkinlikte Şeref'le Birlikte Çektirdiğimiz Fotoğraf
Aynı Etkinlikte Şeref’le Birlikte Çektirdiğimiz Fotoğraf

Sigorta vs konularını nasıl hallediyorsun?

Şirketim olduğundan dolayı şirketim üstünden kendi sigortamı yatırabiliyorum.

Senin gibi uzaktan çalışmak isteyenlere tavsiyelerin neler olur? Öğrenim, sınav hazırlığı vs biraz açar mısın?

Uzaktan çalışmak için en önemli kriter insanın kendi disiplinini sağlamasıdır. Uzaktan çalışan yazılımcı gerekli motivasyonu, gelişimini kendisi sağlamak zorunda. Normal ofis hayatında olan passive learning durumu remote çalışanlar için pek mümkün değil. Kendi zamanını yönetmekte önemli bir kıstas. Yazılım yapmayı seven insanlar için çok zor durumlar değil bunlar.Eğer yazılım yapmayı seviyorlarsa herşey daha da kolaylaşıyor.

Öğrenim ve sınav hazırlığı için olabildiğince kod inceleyip kod yazılması gerekiyor. Ben kendimden örnek verecek olursam ; olabildiğince open-source projeleri takip ediyorum. Orada yazılan kodlara bakıyorum onların bakış açısını kendi bakış açımla harmanlayabilmek için.

Up-to-date kalmak için yeni teknolojilere hakimiyet benim gözümde çok önemli. Twitter’da ünlü yazılımcıların hesaplarını ve Open-source projelerini twitter hesaplarını takip etmelerini öneririm. Hem yeni çıkan release lerde anında haberleri olmaları acısından hem de yazılımcıların paylaştığı architecture gibi çok değerli bilgilere kolay ulaşmaları açısından twitter gerçekten bulunmaz bir nimet.Jay Kreps,Patrick McFadin , Martin Odersky, Michael Noll,Taylor Goetz ve niceleri. Adamlar yazıyor faydalanmakta yarar var 🙂