Luciano Bargmann - Crossover Teknik Değerlendirme Sorumlusu
Luciano Bargmann – Crossover Teknik Değerlendirme Sorumlusu

Crossover Türkiye’de yaklaşık 11 aydır faaliyet gösteriyor. Bu süre zarfında 40 kadar işe alım gerçekleştirdik ve hız kesmeden yolumuza devam ediyoruz. Teknik değerlendirme süreçlerinin zorluğu hep bir tartışma konusu olmuştur Crossover için. İnce eleyip sık dokuyan ve 3 günlük proje ödevleri ile teknik adayları sınayan şirketin teknik değerlendirme sorumlusunu comTalks’a getirip soru-cevap yapmak istedim.

Türkiye’de yazılım alanında Architect (Mimar)’dan anlaşılanla US pazarındaki algının tamamen farklı olduğunu öğrenmem gerekti önce, sonrasında işler kolaylaştı. Luciano‘nun yorumları Crossover’da yılda $100k kazanan bir Chief Architect’in nasıl bir profil olduğunu bize anlatabilir.

Crossover’la uzaktan tam zamanlı çalışmayı planlayan okurlarımız başvuru yapmadan önce bilinmesi gereken herşeyi şuradaki sunumda bir araya getirdim.

SORU: Merhaba Luciano, okurlarımız için biraz kendinden bahseder misin? Nerelisin? Crossover’dan önce ne yapıyordun? Şu an Crossover’da tam olarak ne yapıyorsun?

Adım Luciano Bargmann, Crossover’da Teknik Değerlendirme bölümünün sorumlusuyum. Brezilyalıyım ve teknolojiye karşı derin bir tutkum var. Crossover’dan önce Dell ve HP’de Software Architect (Yazılım Mimarı), CTO ve IT Director olara çalıştım ve sonra kendi şirketimi kurdum. Crossover’da Yazılım Mimarlarından oluşan test yaratma, değerlendirme ve mülakat süreçlerini üstlenen bir takımı yönetiyorum.

SORU: Teknik değerlendirme işinin en büyük zorluğu nedir?

Değerlendirme sürecindeki hız ve kalite dengesini tutturmak en zor iştir fakat bunun yanında keyifli diyebileceğim bir meydan okumayı daha içerir, bu da yeni senaryolar hazırlamak, günlük iş hayatını temsil eden küçük sınamalar hazırlamaktır.

SORU: Şu an yoğun bir şekilde Java Chief başvuruları ile ilgilendiğinizi biliyorum. Java alanında bir Chief Architect Crossover’da ne yapar?

Bu profil içinde bulunduğu takımın teknolojide referans noktasıdır, uğraştıkları ürünün CTO şapkasını çoğu zaman takıp takıma teknik liderlik yampası beklenir; takım içindeki uyum ve üretkenliği arttırmak için zorlu projelerde hands-on çalışması da gerekir.

20160718_093821

SORU: Peki Crossover için Java alanında bir Architect (Mimar) ve Chief Architect (Kıdemli Mimar) arasındaki asıl fark nedir?

Architect profili hands-on deneyimli biri olmak durumunda, küçük/orta ölçekli bir yazılım projesini veya büyük bir yazılım projesinin önemli bir modülünü yöneten ve bunun yanında en az bir dilde mimari seviyede çok derin bilgi sahibi olması gerekir, örneğin Java. Bu profil uykusuz gecelerde sıkı deadline’lara yetişmek için kod yetiştiren profildir. Proje production ortamına alındığında çıkacak tüm performans sorunları, ciddi hatalar ve aksaklıklar bu kişinin yüzünü kızartmalıdır. Yani projesini sahiplenmesi beklenir. Bir Architect’in aynı zamanda design pattern’lere hakim olması beklenir ki bu enterprise seviyede bir ürün geliştirilirken eklenecek, düzenlenecek özelliklerin daha az maliyetle ve zamanda eklenebilmesi ve performans gösterebilmesi, en önemlisi ise başka hatalara sebep olmaması için çok önemlidir. Bir Chief Architect ise tüm bu özelliklerin yanında birden fazla projeyi gündeminde tutabilen ve takip edebilen kişidir. Birden fazla projeyle aynı anda çalışması gerekir, ekiplere teknik anlamda vizyon göstermesi beklenir. Bilgi anlamında ekibin köşe taşı olduğu gibi en zor teknik kararları verip sorumluluk alması gerekir.

me-me-me

SORU: Peki bize rol model diyebileceğin Chief Architect’i anlatır mısın? Test ve değerlendirme süreçlerinde bu adamdan ne beklerdin? “İşte bu!” dediğin bir şey var mı? Hikayelerini paylaşır mısın?

Ellerini kirletmekten çekinmeyen, zeki ve pratik adamları arıyoruz. Son teknolojiden haberdar olmalarını bekliyoruz ve kendi kendilerine deneyler yapmalarını önemsiyoruz. Yalnızca tek bir dilde uzmanlaşmak değil, uzman oldukları dilin yanında yöresinde başka teknolojilere açık olmalarını ve deneyim kazanmış olmalarını bekliyoruz. Yazılım Mühendisliği süreçlerinin tüm adımlarına hakim olmalarını ve iş süreçlerinde en doğru araçları seçebilmelerini bekliyoruz. Bu bir framework, bir veritabanı veya bir front-end çözümü olabilir. Benim için “İşte bu!” denecek şey geçmişlerindeki farklı domain deneyimleri olabilir. Gerçek iş deneyimlerini, teknoloji tercihlerini ve sonuçlarını akıcı bir şekilde aktarabilmelerini beklerim.

SORU: Teknik değerlendirme tarafından bakacak olursak, Crossover’da Chief Architect olmak ne kadar zaman istiyor?

Bir dizi test ve proje sınavıyla iyininde iyisini yani “la crème de la crème”i arıyoruz. Tüm sürecin tek bir günde çözülmesini arzu ederdik fakat benim en büyük meydan okumamı hatırlatmak isterim; aday seçiminde hız ve kalite dengesi. Pazar konumlanmamız gereği kalite son derece önemli. Bir Chief Architect için birkaç adımdan geçerek 5 ile 15 gün arasında tamamlayabileceği bir süreç var Crossover’da.

SORU: Bazıları 15 yıl deneyimli Chief Architect ve Software Engineering Manager’lardan güncel hands-on kodlama deneyimi beklemenin adil olmadığını söylüyor. Bu konuda ne düşünüyorsun? Crossover neden tüm teknik profillerden hands-on kod yazabilmelerini bekliyor?

Bu harika bir soru. Crossover’ın kazanan stratejisi yazılım geliştirme süreçlerinde takımları hands-on yöneticilerle donatmaktan geçiyor, bu yolla bariz daha fazla sonuç üretiyoruz. Sebebiyse çok basit: Mesleğinin en iyilerinden oluşan bir takımı yönetmeniz bekleniyor. Eğer işinizin ehli olmadığınızı hissederlerse size saygı duymazlar. Buda genellikle projenin düşmesine sebep olur. Bizim proje liderlerimiz ne yaptığını çok iyi bilmeli ve verdikleri teknik kararları ekiplerine teknik dilde özgüvenle anlatabilmelidir.

Teşekkürler Luciano, seni comTalks’ta ağırlamak büyük bir keyifti.

Tüm okurlara selamlar, ben teşekkür ederim.