Daha önce yaptığım 1:1 toplantı sayısı 250’ye ulaştığında bir yazı kaleme almış ve özel olarak hedef kitlemin ofis içi sorunlarına değinmiştim. Bugün rakam artık 750 olduğunda yeni bir yazı yazma gerekliliği doğdu. Öncelikle hiç tanımayanlar için baştan alayım, Crossover isimli bir şirketin Türkiye operasyonunu yönetiyorum. Hedefimiz Türkiye ve Dünyada senior kabiliyetlere ulaşmak, onları zorlu sınavlarımızdan geçirmek ve US teknoloji şirketlerinde uzaktan ve tam zamanlı çalışmak üzere işe yerleştirmek. Özellikle Java tarafında çok yoğun şekilde işe alımlarımız devam ediyor.

noun_580791_ccÖzgürlük Arıyorlar, Gezmek İstiyorlar

30 yaş üzeri bir kitleden söz ediyoruz, hayatlarının büyük bir kısmı ofis ortamında geçmiş ve maddi sebeplerden değil yoğunluk nedeniyle çoğunlukla özgürce seyahat etme imkanları olmamış. Bu nedenle serbest çalışmayı ve gezmeyi çok istiyorlar. Bir kısmı kendi memleketine gidip bir süre orada yaşamak istiyor, bir kısmı uzun yurtdışı seyahatlerle hem çalışmak hem de gemzek fikrini çok cazip buluyor.

noun_537114_ccZaten Yılda $100k Civarı Kazanıyorlar

Daha önce de söz ettiğim gibi ilk aylarda düşündüğümün aksine bizim 10 yıl ve üzeri deneyimli profillere ödediğimiz yılda $100k büyük bir çoğunluğu için hayat değiştirecek bir para değil. Zaten yan haklarıyla birlikte yılda benzer bir para kazanıyorlar. Bizimle çalışarak haftalık düzende ödeme almak ve tüm kararlarını kendilerinin vermesi fikri de cazip geliyor.

noun_26868_ccDeney Yapmayı Özlemişler, Yalnızca Yöneten Olmak İstemiyorlar, Teknolojiyi Önemsiyorlar

Kurumsal hayatın hantallığını hepimiz biliyoruz. Gönüllerince deney yapmayı ve istedikleri projelerde çalışmayı çok özlemişler. Tamamına yakını kendi özel zamanlarında yazılım geliştiriyor, atıl kalmış start-up fikirleri var ve bu fikirleri hayata geçirecek zamanlarının olmaması onları üzüyor. Sırf bu nedenden neredeyse tamamı sınavlarımızın gerektirdiği teknolojilere aşinalık kazanmak için sınav öncesinde kendilerini kısa bir kampa alıyor ve el alışkanlığı kazanmaya çalışıyorlar.

Şirketlerden gelen “seni yönetici yapalım” talebini anlamlı bulmuyorlar. Şirket yapıları iyi çalışanı ödüllendirmek yerine pozisyon yükseltip daha fazla ödeme üzerine kurulu. Pozisyonları yükseldiğinde üzerlerine almaları gereken sevk ve idare sorumluluklarını üstlenmek istemiyorlar. Yazılım süreçlerinde ve yeni teknolojilerde uzmanlaşmak onlar için daha önemli.

noun_534710_ccMühendislik Konusunda Deneyimliler, Remote Öğrenmek İstiyorlar

Zaten 10 yılın üzerinde yazılım mühendisliği yaptıklarından mühendislik süreçlerine çoğunlukla hakimler fakat Crossover gibi 1700 kadar çalışanı uzaktan çalıştıran bir yapıya girip nasıl uzaktan (remote) dağınık ekipler yönetileceğini öğrenmek istiyorlar. Trendin bu yönde olduğunu gözlemleyebiliyorlar. İlk bakışta doğru araçlara hakim olmadıkları için %100 remote çalışma fikri akıllarında canlanmıyor. Bir kısmı bundan korkuyorlar, alışamamaktan çekiniyorlar.

noun_359834_ccİş Tekrarından, Kurumsal Bürokrasiden ve Yanlış Yönetim Baskısından Sıkılmışlar

Her gün ayın işi yapmaktan, aynı insanları görmekten, her sabah kalkıp işe gitmeye çalışmaktan ve akşam olduğunda yine dönmek için trafikte kalmaktan çok sıkılmışlar. Senede 1-2 haftalık tatilleri yeterli bulmuyorlar. Üretkenliklerinin bu şekilde köreldiğini hissediyorlar. Basit bir Java versiyon upgrade’i kararının bile kurumsal yapıda bir kaç yıl alması onları bunaltıyor.

Bazıları ise yönetim tarafından yapılan baskıdan sıkılmış. Yaptıkları işin sihir olmadığını bir süreç işi olduğunu anlatmaktan bezmişler ve artık yalnızca gülümsüyorlar. Karar vericilere her şeyin mümkün olduğunu söyleyip ellerinden geleni yapmakla yetiniyorlar.

100kBONUS: Kıdemli Yazılımcılar İçin Crossover’a Giriş Rehberi

Crossover’da tam zamanlı Chief Architect olarak çalışan bir arkadaşımla birlikte hazırladığımız yazıyı bonus olarak paylaşmak istiyorum. Sınav ve değerlendirme süreçlerini tüm detaylarıyla anlatıyor. Remote hayata geçişi düşünenler için faydalı olmasını dilerim!