Bildiğiniz gibi bir süredir Crossover isimli Amerikan IK ve Teknoloji şirketinin Türkiye operasyonunu yönetiyorum. Temelde yaptığımız şey Türkiye ve dünyadan teknik kabiliyetleri bulup, sınayıp, Amerikan teknoloji şirketlerinde işe yerleştirmek. Sınamalar sonucu adaylara kefil olurken uzaktan çalışmayı mümkün kılan bir teknolojimiz de var. Türkiye’deki ekibimizin bir buçuk yılda 63 kişiye çıkmasının ardından Türkiye operasyonunun başarısı bize bazı yeni sorumluluklar getirdi. Kapsamlı bir yazıda geçen bir buçuk yılı değerlendirmek istedim.
Türkiye’de ekibi 63 kişiye ulaştırabilmek için kıdemli yazılım geliştiricilerle 1700’ün üzerinde yüz-yüze görüşme yaptım. Sonuç olarak pazarın en aktif IT işe alımı yapan şirketlerinden biri olmayı başardık. Çok yakında Tükiye ekibinin 200 kişiye ulaşması hedefi için çok yoğun çalışıyoruz. Amerikalı teknoloji şirketlerinin yerel kabiliyet tarafından öğrenilmesi ve içselleştirilmesi sonrasında bu rakama kolaylıkla ulaşacağımızdan eminim. Türkiye’nin insanının taşıdığı kıymetlere ve kabiliyetlerine inanıyorum.

Yeni geliştirdiğimiz, hackathon benzeri, oyunlaştırılmış bir işe alım turnuvası konsepti var. Türkiye dışındaki hikayemiz bu konsepti Ukrayna’ya uygulamakla başladı. Istanbul’da operasyon yapmaya alışmış biri olarak 700bin’in biraz üzerinde nüfusu olan Lviv isimli şehirde bu konsepti uygulamak amacıyla bir işe alım turnuvası gerçekleştirdim. Benim için ciddi bir meydan okumaydı. Toplamda 12 profesyoneli burada işe almayı başardık. Bu yolla bir günde 12 Kıdemli Yazılım Geliştiriciyi işe alarak Ukrayna ekonomisine yıllık 1.2 milyon dolar değerinde maaş geliri kazandırdık. Ulusal düzeyde medya ilgisi beni memnun eden detaylardan biriydi. Rusya, Romanya, Polonya ve Ukrayna turunda tüm turnuvaların en başarılı adayının Ukrayna’dan çıkması tüm yerel medyada sevinçle karşılandı. Sonuç olarak Ukrayna operasyonu tamemen bize devredildi.


Hemen arkasından Pakistan’ın Lahore şehrinde bir işe alım turnuvası daha düzenledik, uzaktan yönettiğim bu turnuva için ekstra efor sarfetmemin duygusal bir sebebi vardı, dönemin Hint Müslümanları, bugünün Pakistan halkı en zor yıllarında yeni Türkiye Cumhuriyetine 100 kilo değerinde altını karşılıksız bağışlamıştı. Bu bağışın büyük bir miktarı bugünün İş Bankası’nın kuruluş sermayesi olarak kullanılmıştı. Bugünün ekonomisiyle 100 kilo altın çok bir şey ifade etmeyebilir fakat o günlerde ülkemizin buna ihtiyacı vardı. Şahsen her zaman kardeş Pakistan halkının kabiliyetlerine ve özverilerine inandım.

Nihayet yüzümüz kara çıkmadı ve toplam 6 işe alım yaparak yıllık 560 bin dolarlık maaş gelirini Pakistan ekonomisine kazandırabildik. Şimdi önümüzde planlanan Karachi ve Islamabad turnuvaları var. Buralarda da başarılı olacağımıza inancım tam. Yine Pakistan’da ulusal düzeyde medya ilgisi beni memnun eden detaylardan biriydi.
Şimdi önümüzde şöyle bir yol haritası var:
- 2 Nisan – Istanbul İşe Alım Turnuvası
- 29 Nisan – Kahire İşe Alım Turnuvası
- Mayıs Sonu – Kiev İşe Alım Turnuvası
- Haziran Sonu – Ankara İşe Alım Turnuvası
Hiç bitmeyen kabiliyet arayışımız tüm bölgede devam edecek. Bu sebeple etki alanımızı Türkiye ve Ötesi diye adlandırmayı seçtim. Crossover’ı, temsil ettiği değerleri ve uzakan çalışma rahatlığını anlatmayı sürdüreceğiz. Siz de bu hareketin bir parçası olmak isterseniz şuradan kendinize uygun pozisyonu bulabilirsiniz.
Çalışmalarınızı takip ediyoruz. Yerel insan kaynaklarını yurtdışında değerlendirerek ülkeye doviz kazandırıyor, ayrıca belkide Türkiye de kıymet görmeyecek yeteneklerin değerlerini teslim ediyorsunuz.
Başarılarınızın devamını dilerim!
ÖNCELİKLE ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR DİLİYORUM. BİZ DE TEKNOLOJİ EĞİTİMLERİ VE YAZILIMLARI ÇALIŞAN BİR FİRMAYIZ. UMARIM BİZ DE YETENEKLERİMİZİ SİZİNLE BULUŞTURUP DAH İYİ BİR YERDEN OLMALARINI SAĞLAYABİLİRİZ.