Kariyerimin ilk yıllarında aldığım en iyi tavsiye “konfor alanını terk et” olmuştur. Bu yüzden yaptığım işlerde ilkleri denemek istedim, deney yapmaktan, A/B testlerinden, hatta kaybetmekten hiç korkmadım. Çok şey kaybettim, çok şey öğrendim ama hiç pişman değilim, bugün çalışmaya başlasaydım yine aynı şekilde hareket ederdim.
Bu düşüncelerle Crossover’ın Amerika kıtasındaki ilk işe alım turnuvası için kolları sıvadım, önceleri riskli ve uzak görünüyordu, daha önce denenmemişti fakat biraz araştırma sonrası Brezilya insanının kabiliyetlerine inandım ve kolları sıvadım. 13 Saatlik bir Türk Hava Yolları uçuşuyla İstanbul’dan Brezilya’nın Sao Paulo şehrine gittim. Bu şehirde yılda $100K ödeyen Javascript Chief Architect isimli pozisyonumuz için işe alım turnuvası düzenleyecektim. Yazılım geçmişi olanlar bilirler, Javascript teknolojileri nispeten yeni de olsa Amerikan teknoloji şirketlerinin talepleri doğrultusunda artık Chief Architect seviyesinde işe alım yapıyor olmaları beni hem şaşırtıyor hemde sevindiriyor. Her gün gelişen dev bir ekosistemin minicik parçalarıyız.
Sao Paulo devasa bir şehir, 13M nüfusuyla İstanbul’u aratmıyor. Bizden farklı olarak yüzlerce etnik gruba ev sahipliği yapıyor. Japonlar, Çinliler, İtalyanlar, İspanyollar, Ruslar bunlardan sadece bazıları. Gezimde önemli gördüğüm notları hızla paylaşmak istiyorum:
- Düzenlediğimiz işe alım turnuvası rekor bir talep gördü ve 800 başvuru aldı.
- Bu başvurular içerisinden belirli filtreler uygulayarak (mühendislik deneyimi, NodeJS, Angular, React gibi bazı spesifik teknolojilerde hands-on deneyim gibi filtreler) ekibim 220 kadarını katılmaya uygun gördü.
- Hangi ülkeye giderseniz gidin orada çalışanlarınız olması büyük bir avantaj, 8 üst düzey Crossover çalışanı organizasyonun her adımında yanımdaydı.
- İşe alım turnuvamız Maksoud Plaza Hotel’de gerçekleşti. 100 Kişilik yaptığımız rezervasyon yetmedi ve 10 dakika içerisinde 34 kişilik daha yer hazırlamak zorunda kaldı otel ekibi. (Genelde final listeden katılıma dönüşme oranı %50 civarındadır. Bu yüzden 100 kişilik rezervasyon yaptık.)
- Biz 100 kişi beklerken turnuvamıza toplamda 134 kişi katıldı.
- Şirketimizin CEO’su Andy Tryba’nın bana katılması planlanıyordu fakat yaşanan vize problemi sebebiyle operasyona yalnız devam etmek sorunda kaldım.
- Brezilya basını bize büyük bir ilgi gösterdi. 30 Saygın mecra turnuvamızdan başvuru linkimizi de paylaşarak bahsetti, en çok da onların beklentilerini boşa çıkarmadığımız için memnunum.
- Turnuvada 134 katılımcı içinden 52’si finale kalarak bir rekor kırdı, işe alım sürecimiz Basit Testler > Kodlama Sınavları > Teknik Mülakat şeklinde ilerliyor. İlk kez bu kadar fazla insan son adım olan Teknik Mülakatlar adımına geçebildi. Salondaki insan kaynağının kalite ortalaması gerçekten yüksekti.
- 52 Finalist arasından 11 Chief Architect ($100K/Yıl) ve 15 Software Architect ($60K/Yıl) çıktı. Bu Brezilya ekonomisine bir günde yıllık $2M üzerinde istihdam götürmek demek.
- Hala 12 kişi mülakatların yapılmasını bekliyor, teknik mülakatları tamamlamaya çalışıyoruz.
- Etnik çeşitliliğe bir vurgu daha, işe alım yaptığımız adaylar arasında köken olarak Japonya, İtalya, Fransa, Ukrayna, Çin, İspanya gibi farklı ülkelerden gelen fakat Brezilya vatandaşı olan pek çok kişiyi işe aldık.
- Sao Paulo kesinlikle ucuz bir şehir değil fakat insan kaynağı anlamında gerçek bir cennet. US teknoloji şirketleri ile yakın zaman dilimlerinde olmaları kararı etkilemese de bir avantaj.
- Bu sonuçların ardından bu kıtanın potansiyelini keşfetmek için Crossover önümüzdeki dönemde Arjantin ve Meksika’da yeni turnuvalar düzenleyecek. Bende 26 Ağustos’ta yeniden Brezilya’da bu sefer Rio de Janeiro şehrinde olacağım.
Etkinlikten bazı kareler ve hazırlanan video ile yazımı tamamlamak istiyorum. Brezilya’da operasyon yapmayı hedefleyen girişimcilere bilgi ve bağlantı paylaşımı yapmaktan mutluluk duyarım.