Brezilya operasyonunu devraldıktan sonra yaptığım üçüncü turda Brezilya’nın güney ucunda bulunan Porto Alegre şehrine bir çıkarma yaptık. Sağolsun Crossover CEO’su Andy Tryba ve Teknik Değerlendirme Direktörü Luciano Bargmann beni yalnız bırakmadı ve çok verimli bir maraton geçirdik. Bu tur kapsamında 4 gün süren The Developers Conference etkinliğinde ana sponsor olarak yer aldık ve turumuzu bir işe alım turnuvası ile taçlandırdık. Oldukça verimli geçti. Hızlıca gezi notlarıma geçiyorum:

  1. Türkiye’den Porto Alegre’ye direkt uçuş bulunmuyor. İstanbul üzerinden Türk Hava Yolları ile Sao Paulo’ya oradan Avianca isimli hava yolu şirketi ile Porto Alegre’ye geçtim. Toplamda 20 saat süren yolculuğun tek sevilecek yanı Türk Hava Yolları ile yaptığım uçuştu diyebilirim. Brezilya yakın zamanda saat değiştirdi o yüzden seyahatlerinizde dikkatli olmanızı öneririm.
  2. Brezilya operasyonunu başlatır başlatmaz yaptığım Sao Paulo ve Rio gezilerine ilişkin notlarımı paylaşmıştım. İlgilenenler için linkleri yeniden paylaşmış olayım.
  3. Brezilya her zaman olduğu gibi insanının sıcak kanlılığı ve enerjisiyle şaşırtmaya devam ediyor. İyi bir IT eğitim altyapıları var fakat Sao Paulo dışına çıktığınızda İngilizce iletişim bariyeri karşınıza çıkıyor. Çok kabiliyetli adayları İngilizce konuşamadıkları için elemek zorunda kaldık.
  4. The Developers Conference bu bölgede yapılan en büyük yazılım geliştirici etkinliği. Crossover olarak sponsor olmak ve şehirdeki kültürün gelişmesine katkı sağlamak çok değerliydi. Fakat bundan daha önemlisi etkinlik boyunca verilen eğitimlerin iki tanesinin organik olarak Crossover çalışanları tarafından verilmesi insan kaynağımızın kalitesini sergilemek açısından önemliydi. Bunlardan birincisi Teknik Değerlendirme Direktörümüz Luciano Bargmann tarafından “Yönetim 3.0” kategorisinde verilen “Ekibimin Performansını Nasıl 6x Arttırdım” başlıklı eğitimdi, ikincisi ise Crossover’da Java Chief Architect olarak çalışan William Huang tarafından “Yazılım Mimarisi” kategorisinde verilen “Event Sourcing” temalı eğitimdi.
  5. The Developers Conference etkinliği her kategorinin biletlerini ayrı satmasına rağmen 2500 kadar offline 3000 kadar da online, ödeyen katılımcıya ulaştı.
  6. Bu etkinlikte her gün standımızda basit bir oyun oynadık ve HTML, JS, PHP, .NET, Java, RoR gibi teknoloji alanlarında basit bir quiz sunduk katılımcılara. Quiz’e katılan herkes çekilişe katılma hakkı kazandı ve her gün 3 adet Raspberry PI 3 – Model B hediye ettik sınavı geçebilenlere. Geliştiriciler için eğlenceli bir oyuncaktı.
  7. Yabancılara karşı hiç bir önyargıları ve kötü düşünceleri yok, Brezilya çok tehlikeli olarak lanse ediliyor heryerde fakat bu söylemler sizi orada iş yapmaktan alıkoymasın.
  8. Yemekleri inanılmaz güzel, Brezilya kocaman bir coğrafya ve her şehrin kendine ait güzellikleri var. Popüler kültürün lanse ettiği gibi futbol ve dans eden kadınlardan çok daha fazlası var orada.
  9. İşe alım turnuvası Java, .NET ve RoR teknolojilerinde 10 yıl deneyimli Chief Architect’ler için yapıldı. Turnuvamıza 400’ün üzerinde başvuru aldık ve 200 kadarının katılımını onayladık, 134 kişi katıldı ve bu adayların 39 tanesi son adım olan teknik mülakat adımına kalabildi. Finalde 10 kadar Chief Architect $100K/YIL lık seviyeden ve 9 kadar Architect $60K/YIL seviyesinden işe alım yaptık. Toplamda bu şehre $1,5M/YIL değerinde istihdam götürmüş olduk.
  10. Brezilya operasyonunu başarıyla tamamladıktan sonra Porto Alegre’den Sao Paulo’ya ve Sau Paulo’dan da İstanbul’a geçtim, İstanbul üzerinden yeni bir uçuşla Ukrayna operasyonunu hızlandırmak üzere Kiev’e geçtim. Bu turla ilgili notlarımı yeni bir yazıda paylaşacağım.

Her gezi notunun sonunda olduğu gibi video ve fotoğraflarla yazımı noktalıyorum. Türkiye’den olup Tükiye dışında bir şeyler başarmak isteyen herkese deneyimlerimi paylaşmayı çok önemsiyorum. Bir sonraki gezi yazısında görüşmek üzere.