İşimin doğası gereği dünyanın farklı noktalarında bulunan çalışanları zaman dilimlerinden bağımsız olarak yönetmek zorundayım. Şu anda deneysel bir yaklaşımla, Moskova, Bükreş, Cluj, Varşova, Sao Paulo, Kiev, Budapeşte, İstanbul ve Buenos Aires’ten ekipler yönetiyorum. Bunun için uyguladığımız compliance (uyum) programını bir örnekle Türkiye’deki start-up ve şirketlerde çalışan yöneticilere açmak istedim. Metrik temelli yönetim nasıl yapılıyor, sonuçlar nasıl sayılıyor ve program nasıl iyileştiriliyor sorularının cevaplarını paylaşacağım bu yazıda. Ülkemizde uzun çalışma saatlerinin rekor kırması arzu edilen kadar sonuç üretmiyorsa veri temelli çalışmayı öğrenmek zorundayız demektir.
Enterprise yazılım şirketlerinde daha sık kullanılan compliance (uyum) metodu yalnızca yazılım geliştirme süreçlerine has değil. Satış, destek, pazarlama, iş geliştirme, finans gibi metrikle sayılabilecek iş değeri yaratılan tüm mesleklere ve departmanlara uygulanabilir.
Dönemsellik

Uyum programının temelinde yönettiğiniz insan kaynağının ne yaptığını çok iyi bilmeniz yatıyor. Hakim olmadığınız bir mesleğin profesyonellerini hazırladığınız plana uyumlu olmaları konusunda ikna edemezsiniz. Sürecin deneysel olduğunu mutlaka ekiple paylaşmanız gerekiyor zira siz bir yönetici olarak yeni şeyler denemek istediğinizde takımın rezistans gösterdiğine şahit olacaksınız.

Günlük ve Haftalık dilimlerde tanımladığınız görevlerin tamamlanması halinde 100% uyum sağlanıyor demektir. Çalışanlarınızın uyum planınıza uymak için günlük ve haftalık işlerini ayarlamaları ve daha da önemlisi bu uyumun nihai iş değerini yaratması beklenir, eğer uyumlu olmadan daha fazla değer yaratılıyorsa uyum programınız düzenlemeye ihtiyaç duyuyor demektir. Deneysellik bölümünde değineceğiniz, planınızı değiştirmekten çekinmeyin. Hiçbir şey taşa yazılı değil.
Büyük Resim
Eğer bir şirkette orta seviye yönetici olarak çalışıyorsanız kendiniz, yöneticiniz ve ekibiniz veya bir start-up büyütmeye çalışıyorsanız kendiniz ve ekibiniz için bir dashboard (ana tablo) geliştirin. Bir zaman düzlemi üzerinde uyum hareketliliklerini, bu uyum hareketliliklerinin nihai iş çıktılarına etkisini gözden geçirin. Kalabalık takımlarda motivasyon ve isteğin net bir göstergesi olabilir.


Deneysellik ve Gelişim
Programı geliştirmek için çok sayıda fırsatınız olacak, eğer haftalık değişiklikler yapıyorsanız 52, aylık değişiklikler yapıyorsanız 12, günlük değişiklik yapıyorsanız 365 tane fırsatınız var demektir. Burada esas veri temelli karar verebilmek ve ekip üyelerine yaptırdığınız bilimsel deneyleri metrik üretebildikleri taktirde grubun geneline uygulama imkanınız var.
Crossover Worksmart Üretkenlik Verisi
Bu uygulamayı güçlü kılan verilerin temelinde Crossover Worksmart uygulamasının ürettiği çalışma ve üretkenlik verisi geliyor. Hedeflenen rakamlara ekip üyelerinin doğası gereği ulaşma şekilleri farklı, hangi uygulamaların ne yoğunlukta kullanılarak bu hedeflere ulaşıldığını analiz edip diğer ekip üyelerine koçluk yapma imkanı veriyor bu bize. Çalışan sayısı 30’un üzerindeki tüm işletmelere Worksmart kullanmayı tavsiye ediyorum ve bu konuda gerekli desteği vermeye de hazırım. Yorumlarınızla konuyu zenginleştirirseniz mutlu olurum.
Sinan bey, yazılım geliştirme ekiplerinde kullanılan uyum metriclerini öğrenmek isterdim. Biz genelde hep JIRA’dan taskler açıp bunların gerçeklenmesi üzerine kurgularız. Bunların dışında da kullanılan yöntemler ve izlenen metrikler varsa konu hakkında bir bilgiye/yönlendirebilirseniz makbule geçer.
Mehmet selam, yakın zamanda bu konuyla ilgili kapsamlı bir röportaj yayınlayacağım. Takipte kal lütfen.
Merhaba Sinan Bey, bu konuyu merak ediyordum ve yazılım şirketleri için gerçek hayattan örnekler bulmak kolay olmuyordu. Umarım daha detaylı bilgiler sunduğunuz başka yazılarınız da olur. Merakla takip ediyorum.
Elinize sağlık. Benim için çok faydalı bilgiler oldu.