Değerli Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı yöneticileri,
Dün akşam saatlerinde Twitter üzerinden bakanlığınızın 1 milyon adet Delphi lisansı alımı yapacağı söylentisini duymuş bulunuyorum. 130 ülkeden 5000’in üzerinde yazılımcı çalıştıran bir Amerikan şirketinde yöneticilik yapan bir kardeşiniz olarak bazı gerçekleri paylaşmak istiyorum.
Delphi yeterince açık kaynak koda ve geliştirici topluluğuna sahip bir dil değildir. Temel programlama öğrenen gençlerimizin başka dillere ve teknolojilere geçiş yapabilecekleri doğrudur, fakat bu adım onları pek çok konuda tekerleği yeniden icat etmeye zorlamak anlamına gelir.
Çözüm üretme sanatı olan yazılım mühendisliğini onlara öğretirken milyonlarca kişi tarafından geliştirilmiş hazır kaynaklara yabancı kalmalarını desteklemememiz gerekir.
Dünyanın en çok kullanılan kod deposu olarak tabir edebileceğimiz Github verilerine göre 2019 yılının en çok kullanılan yazılım dilleri aşağıdadır:
- JavaScript
- Python
- Java
- PHP
- C#
- C++
- TypeScript
- Shell
- C
- Ruby
Bu dillerin dışına çıkarak yaptığımız köklü yatırımlar milyonlarca yazılım geliştiricinin ortak mirası ve entellektüel birikimi olan olan açık kaynak fırsatlarını kaçırmamız anlamına gelir.
Yine dünyanın en çok kullanılan yazılım temelinde soru-cevap sitesi StackOverflow’a göre en çok tartışılan kod parçaları şu dillerdedir:
- JavaScript – 67.8%
- HTML/CSS – 63.5%
- SQL – 54.4%
- Python – 41.7%
- Java – 41.1%
- Bash/Shell/PowerShell – 36.6%
- C# – 31.0%
- PHP – 26.4%
- C++ – 23.5%
- TypeScript – 21.2%
Konu bir söylenti düzeyinde olduğundan sorumluları aramak yerine sorunu çözmek için elinizden geleni yapacağınızdan hiç şüphem yok.
Saygılarımla
Sinan Ata
Değerli Sinan ATA. Büyük bir Amerikan şirketinde yönetici olabilirsiniz fakat şunu unutmamanız gerek. Bundan 5 yıl önce VB kullanan sizin de desteklediğiniz arkadaşlar dotnet uyumsuzluğunu gideremediklerinden C# olayını Delphi yi üreten yazılımcıların Microsoft tarafına geçmesi ile çıkarttılar ve şu an bilginiz varmı bilemem ama Windows 10 için Linux uyumluluğu üzerine çalışıyor ve 3 yıl içerisinde F# çıkacak şimdi soru şu olmalı sürekli yeni bir dil öğrenmeye çalışarak Amerikaya lisans ve değerli bilgi kazandırmak mı yoksa 1986 dan beri aynı kod mantığı ile stabil belli bir kesime bağlı kalmadan her türlü ortamda çalışabilen kod yazmak mı? Sizin gibi değerli bir şirket yöneticisinin ki yazılımcı çaalıştırıyorsunuz bu konuda saf tutmamasını beklerdim. Burada amaç sadece ve de sadece lisede okuyan çocuklarımıza scrach tarzı saçma sapan programlarla kod yazabildiğini sanıp zaten araştırmadan uzak kopyala yapıştır hayatlarına boş bilgiler vermek mi yoksa doğru kod yazmanın algoritmik yapısı ile beraber mobil programlama yüz tanıma parmak izi tanıma gibi güncel teknolojileri örnekleri ile beraber nasıl yapıldığını anlatan eğitimdir. Siz teknolojik eğitime mi karşısınız yoksa Microsoft oracle ile anlaşılmadığına mı? Sizinle istediğiniz zaman diliminde uzun uzadıya konu hakkında münazara edebilirim. Saygılarımla Serkan EROL
DELPHİ PROGRAMLAMA DİLİNDEN ÖTE YAŞAM FELSEFESİDİR!
Delphiyi 15 senedir kullanıyorum. Birçok tesisin SCADA projelerini DELPHİ ile yaptım. Önceleri DELPHI 7 kullanıyordum şimdi delphi xe 10 tokyo kullanıyorum. Otomasyoncu arkadaşlar bilir otomasyon sistemlerinde tia portal kullanılır. Lisans ücretleri her tesis her scada pc için ücret ödenir. Mesela 1000 taglik bir proje yaptınız 1000euro lisans ücreti ödersiniz. 5000 taglik bir proje için 5000-10000 euro para ödersiniz. ve dediğim gibi her tesiste her pcde tekrar lisans almanız gerekir.
Peki DELPHI nasıl? bir kereye mahsus kullanıcı lisansı alırsınız. Bu lisansla sınırsız tesisin otomasyon işlerini yapabilirsiniz. Youtuba DELPHI SCADA yazarsanız nasıl yapıldığını ve örnek projelerimi görebilirsiniz.
Delphi SCADA ile Siemens Tia portalla yaptığım her işi pratik bir şekilde yapabiliyorum. Cep telefonundan cihazları kontrol edebiliyorum. Endüstri 4.0 diyoruz nesnelerin internetinden bahsediyoruz. Bunun için delphi tam uygun.
Yorumları okurken yazının tarihi ne acaba diye bakmak zorunda kaldım. Acaba dedim 1990 lardan kalma yorumlari mi diye? Artik bir eko sistemi kalmamış bir programlama diline takılıp insanları oracle/M$ pazarlamacisi yerine koymak da cabası. Yazıyı yazan dünyadaki hemen hemen tum yazılımcıların kullandığı bir siteden bilgiler vermis , buna söyleyecek birşeyi olan varsa dinleyelim. Yoksa ben de zamanında IBM OS/2 Super diye dolanırken bakalim simdi bu işletim sistemini tanıyan kac kişi kaldı?