Exceptionly Software Talent Provider
“Exceptional” ve “Only” kelimelerinden türettiğimiz şirket ismi ve logo.

Yedi yıldır küresel ölçekte yazılım geliştirici yeteneğini sınamak, onaylamak ve başta Amerikalı şirketlere sunmak üzere çalışmalar yürüttüm. Bu süreçte yöneticilik yaparken pek çok ülke ve teknolojide deneyim kazanma fırsatım oldu. Başta Rusya, Romanya, Ukrayna, Polonya, Belarus, Macaristan, Türkiye, Mısır, Pakistan, Arjantin ve Brezilya’da bizzat operasyon yönetme ve ekipler kurma fırsatım oldu. Kariyerim boyunca 2 milyon’dan fazla yazılım geliştiriciyi bizzat sınayıp 4 bin’in üzerinde işe alım yaptım.

Pandemi döneminde tüm dünya zorunlu bir uzaktan çalışma sürecine girdi ve bu durumun benim için bir fırsat olabileceğini düşündüm. Açıkçası doğal şartlar altında dünyadaki bu uzaktan çalışma penetrasyonunun 2030’lu yıllarda bu seviyeye gelmesini bekliyordum.

Exceptionly Çözüm Önerisi

Exceptionly iki temel yetenek endüstrisi problemini çözmek için doğdu:

  1. Yazılım teknolojilerinde sınırlı bilgisi olan IK personelinden teknik yöneticileri ve karar vericileri kurtarmak.
  2. Başta Amerika olmak üzere gelişmiş pazarlardaki yazılım mühendisliği bütçesinin %85’ini cebine koyarak yeteneğe yalnızca %15’ini ödeyen dış kaynak şirketlerinden şirketleri kurtarmak.

Bu iki temel sorunu çözdüğümde yazılım geliştirme bütçelerinin %100’ünün dünyadaki sınanmış, değerli yazılım geliştiricilerine gideceğini düşünüyorum ve uzun vadede bu durum çok farklı fırsatlara yol açabilir.

Amacım uluslararası yazılım şirketlerinin bilgi ve deneyimlerini (başta objektif sınavlar, küresel yetenek avcılığı) olarak Exceptionly’de uygulamak ve yeni şirketimi bir platform olarak şirketlerin hizmetine sunmak.

Exceptionly Yazılım Geliştirici İşe Alım Süreci
Exceptionly İşe Alım Teknolojisi: Daha Fazla Bilgi

Beklentileri Aşan Ürün & Pazar Uyumu

Exceptionly’de işler beklediğimden hızlı başladı. Açıkçası ben şirketi kurmadan önce ilk çeyrekte tamamen kendimi anlatacağımı ve şirketlerin bana hiç iş vermeyeceğini düşünerek bütçe planı yapmıştım. Fakat ilk bir bucuk aylık operasyonda 17 şirketin portföyüme katılması beni cesaretlendirdi. Bu şirketlerin dördü 2 milyar dolar üzeri değerlemeye sahip küresel şirketler. Bu 17 şirket arasında Türkiye’nin kendi alanında lider iki şirketinin de olması beni gururlandırdı.

Bootstrapping dediğim kurulum aşamasında dört kişilik küçük bir ekip kurdum. Amerika’dan eski çalışanım Sarah Hammons‘u Müşteri İlişkilerinin başına, yine eski çalışma arkadaşım, deneyimli mühendis Recep Akay‘ı yetenek sınama platformumun başına yerleştirdim. Son olarak yeni mühendis Ertuğrul Yeşil‘i kuracağımız SaaS platformunun temellerini atmak üzere ekibe dahil ettim.

Ekibi geliştirmek üzere Filipinler, Türkiye, Ukrayna ve Brezilya’dan işe alımlarımı devam ettiriyorum. Kurulum sürecinde çok temel bir maaşla işe başlayıp ilk çeyrek sonunda bunu optimize etmek istiyorum.

Şirketimi Stripe Atlas üzerinden Amerika’da C-Corp denen bir sınıfta kurdum. Türkiye’deki AŞ’ye benzer bir şirket yapısı.

Yol Haritası

Exceptionly hayatına işe yerleştirebildiği yazılım yeteneklerinden bir başarı bedeli kazanan klasik Recruitment Agency modeliyle başladı. İki çeyrek sonunda bir SaaS şirketi olarak sınanmış yazılım geliştiricilerinden oluşan bir yetenek havuzuna, ve müşterilerin kendi hesaplarıyla mülakat, ekstra sınav ve işe alım süreçlerini gerçekleştirebilecekleri bir platformla hayatına devam edecek. Bu sayede tek seferlik gelirler değil, aylık üyelik bedelleri ve şirketler için daha ödenebilir, küçük bir başarı ödemesi ile ilerleyecek.

Ekibim şu an ikinci sprint üzerinde çalışıyor, geliştirmeyi Google Cloud Platform üzerinde Python ile yapıyorlar.

Değişen Yatırım Ortamı

Son olarak konuşmak istediğim ilginç bir konu var. Kariyerimde yedi yıldır büyük şirketlerle çalıştığımdan son olarak girişimcilik yaptığım dönemden bu yana yatırım ortamının ciddi bir biçimde değiştiğine şahit oldum. O zamanlar paraya ulaşım neredeyse imkansızken, Exceptionly’i kurduktan sonraki bir buçuk aylık süreçte ikisi Avrupa, ikisi Amerika’dan olmak üzere dört yatırımcıya kibarca hayır demek durumunda kaldım. Şirketi önümüzdeki iki yılda kendim fonlamak ve değerlememiz 100 milyon dolar’a ulaştığında yatırım almak gibi bir hayalim var. Yeni girişimciler için bu bir fırsat olabillir, uzaktan çalışma, uzaktan eğitim, uzaktan yönetim gibi konular dış yatırım çekmeye hiç olmadığı kadar yakınlar. Bilginize.