Türkiye son aylarda hummalı bir şekilde 12 Haziran gecesine hazırlanıyordu. Bu gece, Türkiye için çok önemliydi çünkü önümüzdeki 4 yıl Türkiye’yi yönetecek olan parti seçilecekti. Seçim zamanı geldi, oylar verildi. Tüm kanallar gece boyunca bu konuda yayınlar, yorumlar yaptı ve sonuçları takipçileri ile paylaştı. Bu yayınlara benzer bir yayın da ilk defa internet üzerinden yapıldı. Ben de, internet üzerinden yapılan ilk seçim programı Seçim Online ve diğer projeler ile ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum.

Tivibu – Dipnot.TV işbirliği ile Seçim Online

Tivibu, basitçe, internet üzerinden canlı yayınların izlenmesine olanak sağlayan bir sistem. Bu sistem 12 Haziran gecesinde Türkiye’de bir ilke imza attı. Bu ilk, Dipnot.Tv kurucusu Cüneyt Özdemir ile ortaklaşa yapılan ve sadece internet üzerinden yayınlanan bir seçim özel canlı yayınıydı.

Cüneyt Özdemir, yayın için çağırdığı 36 konuk ile birlikte ortalama 7 saat boyunca sandıkları, seçim sonrasını ve siyasileri tartıştı. Stüdyoda genç konuklar konuyla ilgili yorumlarda bulundu. TTNET ve Dipnot.TV’nin çalıştığı ajansların çalışanları da anlık olarak sosyal medyanın nabzını ölçtüler, paylaştırlar.

Program, Tivibu’nun Seçim Online özel sayfası dışında Tivibu iPhone ve iPad uygulamalarında, anlaşmalı 49 büyük internet sitesinde, Tivibu’nun resmi Facebook sayfasında ve Youtube üzerinden canlı yayınlandı. Bu bağlamda son zamanlarda yapılmış en geniş çaplı sosyal medya çalışması olduğunu düşünüyorum. Tivibu, görüntü ve ses kalitesi ile televizyonu aratmadığı için çok sevindiğimi ve çok şaşırdığımı da eklemeden geçmeyeceğim.

Programın sonuçları da hiç küçümsenecek gibi değil. Canlı yayın, tüm platformlar üzerinde toplam 760 bin kişi tarafından izlendi. Canlı yayın sırasında interaktif anketler Tivibu’nun Facebook sayfası üzerinden yapıldı, Twitter ve Facebook aracılığıyla anlık olarak yorumlar, sorular ekrana yansıtıldı ve tüm izleyenler ile paylaşıldı, tartışıldı.

Tivibu’nun kendi platformunda bulundan kanalı aracılığıyla yayınlanan bu program, 2011 yılında yapılan en güzel işlerden biri oldu diye düşünüyorum. Geniş bant internetin yaygınlaşması ve Adsl abonelerinin artmasıyla bu tarz yayınların ciddi oranda artacağına inanıyorum ve istiyorum. Tivibu ve Dipnot.Tv işbirliği ile yapılan bu program da bu konuda önemli bir adım olmuş oldu. Gelişmelerini merakla takip edeceğim.

Youtube Canlı Yayınları

Bu seçimlerin diğerlerinden ayrılan bir noktası da Youtube’un Live özelliğinin Türkiye’de ilk defa kullanılmaya başlaması oldu. Tivibu’nun Seçim Online yayını ve NTV seçim özel yayını aynı zamanda bir ilki gerçekleştirdi ve tüm canlı yayınlarını Youtube üzerinden de yayınladı. İki platform da ciddi izlenme rakamlarına ulaştı. Türkiye açısından çok önemli bir gelişme. Artık bir çok özel yayını, canlı yayını tüm dünyada olduğu gibi Youtube üzerinden takip edebileceğimiz bir dönem açıldı.

Google – Genel Seçim 2011

Google genel seçimleri de unutmayarak güzel bir projeye imza attı. Bu proje, Cihan haber ajansından aldığı verileri Google Maps üzerinden tüm kullanıcıları ile paylaştı. Tabi bu projeye özel bir de Seçim 2011 logosu yapmayı ihmal etmedi. Harita üzerinden il veya ilçe düzeyinde sonuçları görebiliyor, parti filtresini kullanarak da sadece partinin oy dağılımını görebiliyorsunuz.

İyisiyle kötüsüyle ilkler gerçekleştirilmiş oldu. Yayınlar sırasında edinilen tecrübeler ile birlikte önümüzde ki günlerde çok güzel ve yenilikçi işler göreceğimize eminim. Takip etmeye devam edelim…