31 Mart Cuma günü Avea’nın davetiyle AveaLabs‘ı gezme fırsatı bulduk. Bu sayede hem Avea’nın yaptığı çalışmaları hem de teknolojinin ne kadar hızlı ilerlediğini, hayal ettiğimiz şeylerin aslında yapılmaya başladığını görebilme fırsatı bulduk.

Avea’nın bu inovasyon merkezinin en önemli özelliği Türkiye’nin ilk ve tek lisanslı Ar-Ge merkezi olması. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin bu alanda bu kadar sessiz kalmaları beni oldukça şaşırttı. Benim, inovasyon merkezi olarak adlandırdığım AveaLabs’ın en önemli özelliklerinden biri de müşterilerine, daha doğrusu girişimci müşterilerine verdiği destek. Bu merkeze yapılan girişim başvuruları, fikirler gerçekten ilgi gördüğü zaman, bir probleme çözüm olduğu zaman gerekten geliştiriliyor ve destekleniyor. 

Basın bültenlerini veya bu tür organizasyonları sadece etkileyici olduğu zaman paylaştığımı biliyorsunuz. Bir çok alanda projelerin geliştirildiği bu merkezde yakın zamanda hayatımıza gireceğini gördüğümüz ve test etme imkanı bulduğumuz projeler gerçekten heyecan vericiydi. İlk test eden kişilerden biri olduğum için de hayatımızda aktif olarak kullanmaya başladığımız zaman ayrı bir keyif alacağım da ufak bir ayrıntı.

Kısaca en beğendiğim projelerden söz etmek istiyorum:

NFC (Yakın Alan İletişimi) Teknolojisi Bize Ne Kadar Yararlı Olabilir:

NFC teknolojisi şüphesiz hayatımızda aktif olarak yer alacak. Bu teknolojinin gelişememesinin en büyük nedeni ödeme sistemlerinin kendi aralarındaki çekişmeleri diyebiliriz. Şu anda Visa gibi devler de bu alana ciddi yatırım yapmaya başladı ve hızla bu teknoloji geliştiriliyor.

AveaLabs’de deneme imkanı bulduğumuz ve şu anda hayatımıza girmek için gün sayan teknolojilerden biri NFC teknolojisine sahip kiosklar. NFC’li kiosklar aracılığıyla tüm faturalarımızı mekandan bağımsız olarak sorgulayabilecek, NFC teknolojisine sahip telefonumuz aracılığıyla ödemelerimizi yapabileceğiz. Bu teknoloji ile geliştirilen bir diğer ürün ise NFC’li turnikeler. Bu turnikelerden yine NFC’li telefonumuz aracılığıyla geçebiliyoruz (İlk geçenlerden biriyim! (: ) Bunun yanında otobüslerde de yine aynı teknoloji sayesinde kartlardan, para ile uğraşmaktan kurtuluyoruz. Akıllı durak teknolojisi, QRcode aracılığıyla hayatımızın kolaylaştırılması ise daha yakın zamanda görebileceğimiz gelişmeler.

Teknolojinin gelişmesi, restoranlarda, kafelerde garson bekleme derdimiz de kalmıyor. Test etme imkanı bulduğumuz akıllı masa teknolojisi ile masaya oturur oturmaz garsonu beklemeden masa aracılığıyla sipariş verebiliyor, yemek beklerken kalan süreyi görebiliyor ve hatta bu süreyi de arkadaşınız ile oyun oynayarak veya mutfağı izleyerek geçirebiliyorsunuz. Zamanın çok daha önemli hale geldiği bu zamanda bu tür teknolojiler gerçekten büyük zaman kazandıracaktır. Bu arada, hesabı da garsonu beklemeden aynı masadan ödeyebildiğinizi de unutmayın.

Teknoloji Sayesinde Sağlığımız Artık Daha Çok Kontrol Altında!

Bu etkinlikten 2 gün önce kan grubumu soran iş arkadaşıma espri ile karışık bir şekilde “iPhone’a hemen bir damla kan damlatarak öğreneyim istersen” demiştim. Bu konu üzerine gülüp geçtik fakat 2 gün önce güldüğüm konunun aslında çok da uzak olmadığını, hatta yakın zamanda kullandığımız bir teknoloji olduğunu bu merkezde görmüş oldum. Şöyle ki; kamerası ve internet bağlantısı olan telefonunuza, minik bir mikroskop entegre edebiliyorsunuz. Bu mikroskop sayesinde kendi kendine bir damla kanı lamel üzerine damlatarak kan analizinizi Avea’nın geliştirdiği uygulama aracılığıyla yapabiliyor, bu uygulamaya tanımlı olan aile hekiminize bu analizi gönderebiliyor ve gelişmeleri alabiliyorsunuz. Her zaman söylendiği gibi erken teşhis hayat kurtardığı için bu gibi teknolojilerin gelişmesiyle birlikte artık hayatımız çok daha değerli olacak. Teknolojinin bize sağladığı en büyük nimetlerden biri de zaten bu değil mi?

Daha Neler Neler?

Akıllı ev teknolojisi sayesinde ev, iş, cep telefonunuzu bir birine bağlayabiliyor, herhangi biri çaldığında istediğiniz birinden cevap verebiliyor, evinize entegre edeceğiniz ufak bir ürün aracılığıyla evinize giren-çıkan kişileri anlık olarak televizyon ekranınızdan takip edebiliyor, çok uzaklarda iken ailenizin evinde bulunan bir çerçeveye güzel bir fotoğrafı mms ile gönderip yayınlanmasını sağlayabiliyorsunuz. Augmented reality ve QR teknolojileri ile hayatımız daha da kolaylaşıyor. Hepimizin bildiği bu teknolojiler inovatif bir şekilde kullanılabiliyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor. Tüm bu teknolojilerin bize söylediği en önemli şeylerden biri de “mobil” dünya artık daha önemli. Mekandan bağımsız olun!